Zoeken

Marokkaanse diaspora belangrijk voor ontwikkeling van Marokko

10 juni 2021 - 19:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Wereld-Marokkanen zijn door de geldtransfers en investeringen een belangrijke factor in de sociaaleconomische ontwikkeling van Marokko.

De overmakingen van wereld-Marokkanen zijn in 2020 ondanks de nadelige gevolgen van de coronaviruspandemie met 5% gestegen tot een totaalbedrag van 68 miljard dirham. Uit een analyse van het Policy Center For the New South (PCNS) blijkt dat wereld-Marokkanen ook een flinke bijdrage leveren aan de jaarlijkse inkomsten uit het toerisme in Marokko. Zo bestond 45% van de toeristen die het koninkrijk in 2019 hebben bezocht uit Marokkanen die in het buitenland wonen. Dit komt overeen met een aandeel van 3 tot 4 miljard dollar in de totale inkomsten uit het toerisme van dat jaar, meldt de website Ecoactu.

Lees ook: Marokko rekent op diaspora om vastgoedmarkt te stimuleren

Een andere manier waarop de Marokkaanse diaspora een grote bijdrage levert aan de ontwikkeling van Marokko is door in Marokkaanse bedrijven en projecten te investeren. Wereld-Marokkanen gebruiken de kennis die zij in hun woonlanden hebben opgedaan om in het koninkrijk bedrijven op te zetten of projecten te realiseren. Deze investeringen zijn aanzienlijk en bieden tegenwicht aan de kennisvlucht die de sociaaleconomische ontwikkeling van Marokko juist vertraagd.

Omdat de Marokkaanse regering weet hoe belangrijk de investeringen van wereld-Marokkanen zijn voor de ontwikkeling van het koninkrijk, heeft ze verschillende mechanismen in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat er naast de vastgoedsector ook in andere sectoren wordt geïnvesteerd. Zo biedt de Algemene Confederatie van Ondernemingen van Marokko (CGEM) verschillende diensten aan de Marokkaanse diaspora om het voor hen makkelijker te maken om in het koninkrijk te investeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team