Zoeken

Marokkaanse diaspora: Algeciras en Tarifa hopen op operatie Marhaba 2022

8 april 2022 - 09:40 - Marokkanen in het buitenland

©

De havens van Algeciras en Tarifa, van waaruit veel Marokkanen uit Europa in de zomer het koninkrijk bereiken in het kader van de operatie Marhaba, wachten na het bezoek van de Spaanse premier Pedro Sanchez aan Rabat, met spanning op de aankondiging van de hervatting van de zeeverbindingen met Marokko.

De havens van Algeciras en Tarifa werden de afgelopen twee jaar zwaar getroffen door het uitblijven van de zomeroperatie Marhaba. Daarom hopen ze dat het bezoek van Pedro Sanchez aan Marokko zorgt voor de snelle heropening van de zeegrenzen en de hervatting van de afgelaste operatie Marhaba in 2020 en 2021, aldus Europa Sur. De krant schrijft dat de twee havens in 2019, het laatste jaar waarin deze operatie werd gehouden, een verkeer registreerden van 1.166.445 passagiers en 267.130 voertuigen.

Lees ook: Algeciras bereidt zich voor op operatie Marhaba 2022

Volgens bronnen bij de havenautoriteit van de baai van Algeciras, worden de verliezen als gevolg van de annulering van operatie Marhaba geraamd op 20 miljoen euro per jaar, of 40 miljoen voor 2020 en 2021, waarin de operatie niet werd georganiseerd. De verliezen zouden meer dan 200 miljoen euro bedragen voor alle Spaanse havens (Algeciras, Tarifa, Motril, Almeria en Sebta) van waaruit Marokkanen uit Europa tijdens het zomerseizoen naar het koninkrijk varen. Dat blijkt uit gegevens van de vereniging van dienstverlenende bedrijven aan de baai van Algeciras (AESBA).

Lees ook: Marokko-Spanje: zeeverbindingen begin april hervat

De Operatie Marhaba werd in 2020 geannuleerd vanwege de coronacrisis. In 2021 kondigde de Marokkaanse regering aan dat ze de Spaanse havens opnieuw uitsloot van de Operatie Transit en vroeg ze aan Marokkanen die het koninkrijk wilden bereiken, om via de havens van Sète in Frankrijk en Genua in Italië te reizen. De Spaanse havens, de rederijen en vooral de duizenden Marokkanen die meer moesten betalen om naar hun land terug te keren, wachten vol ongeduld op de aankondiging van de hervatting van de operatie, die gewoonlijk tussen 15 juni en 15 september van elk jaar plaatsvindt.

Bladna.nl