Zoeken

Marokkaanse concurrentie doet Europese landbouwmarkt trillen

28 november 2023 - 13:00 - Wereld

©

Spaanse boeren uiten hun bezorgdheid over de toenemende concurrentie van Marokko binnen de Europese Unie, vooral op het gebied van fruit en groenten en met name tomaten.

Andrés Góngora, verantwoordelijk voor fruit en groenten bij de COAG, klaagt dat Marokko "320.000 ton fruit en groenten belastingvrij naar Europa mag exporteren, maar dat er in werkelijkheid 600.000 ton binnenkomt, bijna het dubbele van de toegestane hoeveelheid."

Lees ook: Marokko boekt succes op tomatenmarkt, Nederland worstelt

De Europese Commissie heeft onlangs aangekondigd dat tegen 2035 het areaal voor tomatenteelt met ongeveer 21,5% zal dalen, wat leidt tot een productieverlies van 22%, meldt El Español. Spanje is niet langer de belangrijkste tomatenleverancier van het Verenigd Koninkrijk en is ingehaald door Marokko. In Andalusië is het tomatenteeltgebied in vijf jaar tijd gedaald van 12.000 naar 4000 hectare. Op de Canarische Eilanden wordt zelfs helemaal geen tomaten meer geteeld, klaagt Góngora.

De verantwoordelijke bekritiseert ook het niet naleven van de tariefovereenkomst die voorziet in een betaling van 46 euro per 100 kilo na 320.000 ton. "De overeenkomst wordt niet nageleefd en de containers worden niet gecontroleerd", stelt hij, wijzend op oneerlijke concurrentie van Marokko. "Als de Spaanse tomaat een euro kost, zetten zij hem op 70 of 80 cent. Dat is hun formule om de markt over te nemen, wetende dat arbeidskosten een fundamentele rol spelen in prijsbepaling."

Het grootste deel van de tomaten die Marokko de afgelopen jaren exporteerde, werd geteeld in de Sahara. Momenteel wordt er bijna 1000 hectare verbouwd in Dakhla voor een productie van 66.000 ton per jaar, voornamelijk ronde en cherrytomaten (44 ton per hectare), maar ook meloenen. Marokko streeft ernaar binnen 10 jaar 5000 hectare landbouwgrond te bereiken. "In de Sahara is er geen regelgeving. En omdat er geen regels zijn, is geïrrigeerde teelt niet illegaal," zegt Góngora.

Lees ook: Marokko stormt wereldtop binnen als tomatenexporteur

Góngora hekelt ook de "fraudestrategie" van Marokko, waarbij "tomaten uit de Westelijke Sahara" over de weg naar Agadir worden vervoerd, waar ze worden "gemengd met andere tomaten en gelabeld alsof ze in Marokko zijn geteeld". Hij roept de Spaanse autoriteiten op passende maatregelen te nemen om de ’tomatenoorlog’ met Marokko niet te verliezen, want "wanneer een land de capaciteit om te produceren verliest, verliest het ook de capaciteit om prijzen te beheersen."

Bladna.nl