Zoeken

Kracht aardbeving Marokko gelijk aan 25 atoombommen

11 september 2023 - 09:00 - Marokko

©

De aardbeving met een kracht van 7 die Marokko in de nacht van vrijdag op zaterdag heeft getroffen en meer dan 2000 levens eiste, roept vragen op bij sismologen.

Volgens Dr. Iyd al-Tarazi, een sismoloog van de Hashemite Universiteit, staat de kracht van de aardbeving in Al Haouz gelijk aan die van 25 atoombommen, meldt Maroc Diplomatique. In totaal kwamen 2122 mensen om bij de aardbeving, volgens de meest recente cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook raakten 2421 mensen gewond. De provincie Al Haouz werd het zwaarst getroffen met 1351 doden.

Lees ook: Aardbeving: Marokko weigert buitenlandse hulp

De Jordaanse specialist legt uit dat aardbevingen natuurlijke fenomenen zijn die voortkomen uit de plotselinge vrijgave van opgebouwde energie in de tektonische platen van de aarde. Hoewel Marokko zich in een gebied met veel seismische activiteit bevindt, zijn aardbevingen van deze omvang zeldzaam. Ze worden vaak geassocieerd met diepe en complexe geologische breuklijnen die plotselinge en gewelddadige bewegingen kunnen veroorzaken.

Lees ook: Aardbeving Marokko: ministerie deelt nieuwe cijfers

Afgezien van het verlies aan mensenlevens, is de schade veroorzaakt door deze historische aardbeving enorm. "Er zijn tientallen huizen verwoest, doormidden gespleten door de kracht van de bevingen," meldde Camille Plaisant, journalist van France Info, live vanuit Marrakech op zaterdag 9 september. "We kwamen ook tientallen hulpeloze inwoners tegen, buiten met dekens en tenten." Dr. Iyd al-Tarazi adviseert om de seismische activiteit van bepaalde gebieden nauwkeurig te evalueren om passende preventiemaatregelen te nemen en de veiligheid van de getroffen bevolking te waarborgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team