Zoeken

Aardbeving in Marokko: in 1960 kwamen 12.000 mensen om in Agadir

9 september 2023 - 20:20 - Marokko

©

De aardbeving van Agadir, die plaatsvond op 29 februari 1960, blijft één van de grootste natuurrampen in de geschiedenis van Marokko. Met een kracht van 5,7 op de schaal van Richter, wat relatief laag is vergeleken met andere dodelijke aardbevingen in de wereld, was het effect ervan echter verwoestend.

De stad Agadir, gelegen aan de Atlantische kust, werd in enkele seconden met de grond gelijk gemaakt. Er vielen meer dan 12.000 doden, wat een derde van de bevolking van de stad vertegenwoordigde, duizenden gewonden en tienduizenden daklozen.

Lees ook: Chaos en paniek in Marokko door krachtige aardbeving

De snelheid waarmee de aardbeving toesloeg, overviel de bevolking volledig. Het was 23:40 uur toen de aarde begon te beven en in slechts 15 seconden stortten tientallen gebouwen, scholen, ziekenhuizen en huizen in. De schade was zo groot dat Koning Mohammed V besloot de stad niet op haar oorspronkelijke locatie te herbouwen, maar in plaats daarvan voor een nieuwe locatie verder van de kust koos.

Deze aardbeving had niet alleen een significante menselijke impact, maar beïnvloedde ook het beleid en de regelgeving rondom de bouw in de regio. Bouwnormen werden herzien en geactualiseerd om gebouwen meer aardbevingsbestendig te maken. Dit heeft ook overheden en organisaties aangemoedigd om meer te investeren in seismologisch onderzoek en voorbereiding op natuurrampen. Bijna 63 jaar na de tragedie heeft Agadir zich heropgebouwd en ontwikkeld tot een moderne stad, maar de herinnering aan de aardbeving geldt nog steeds als een waarschuwing.

Lees ook: Aardbeving Marokko: dodental stijgt boven 800

Op vrijdag 8 september 2023 werd de regio Marrakech getroffen door een krachtige aardbeving, die volgens de laatste cijfers meer dan 1000 doden en 1200 gewonden heeft geëist. De beving werd ook in Agadir en verschillende andere steden van het koninkrijk gevoeld.

Bladna.nl