Zoeken

Marokkaanse blogger veroordeeld voor Facebookbericht over Joden

22 mei 2024 - 12:00 - Marokko

©

De rechtbank van El Jadida heeft vandaag een vonnis geveld in de zaak van mensenrechtenactivist en blogger Mustapha Dakir, die een maand in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht.

Mustapha Dakir werd veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf en een boete van 3000 dirham voor een bericht op sociale media waarin hij schreef: "Speciale vraag voor de mensen van Azemmour, gaan jullie de Joden nog steeds in je stad verwelkomen als Marokkanen?".

Lees ook: Koning Mohammed VI opgeroepen om nationaliteit in te trekken van Israëlische Marokkanen

De influencer werd schuldig bevonden aan aanzetting tot discriminatie en haatzaaierij. Hij werd vrijgesproken van de beschuldigingen van belediging van een ambtenaar, het verspreiden van valse informatie en het aanzetten tot geweld.

Mustapha Dakir, bekend om zijn activisme voor de Palestijnse zaak, zijn verzet tegen de normalisatie met Israël en zijn deelname aan protesten voor de rechten van de mens en tegen lokale corruptie in Azemmour, leidde verschillende protesten tegen marginalisatie in de stad als lid van de organisatie "Azemmour zoals we het willen".

Lees ook: Instagram-account Poupette Kenza gedeactiveerd na "antisemitische" berichten

Advocaat Mohammed Ennouni begrijpt het vonnis niet. "We dachten dat de rechtbank Mustapha Dakir zou vrijspreken van alle beschuldigingen die door het Openbaar Ministerie tegen hem waren ingebracht. Zijn veroordeling voor aanzetting tot discriminatie en haatzaaierij, met een straf van anderhalf jaar gevangenis, is ongepast en in strijd met de wet. Dakir heeft geen enkele daad van haat of discriminatie gepleegd en heeft niemand in beledigende of racistische termen beschreven, waardoor de materiële en morele bestanddelen van deze beschuldiging ongeldig worden," verklaarde hij aan Al Omk. De zaak gaat in beroep.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team