Zoeken

Marokkaanse blauwhelm gedood in Congo

30 juli 2022 - 12:30 - Wereld

©

Het contingent van de Royal Armed Forces dat in de Democratische Republiek Congo is ingezet, rouwt. In Butembo, in de noordelijke provincie Kivu, sneuvelde woensdag een Marokkaanse soldaat.

Volgens een verklaring de Royal Armed Forces stierf de soldaat na per ongeluk te zijn neergeschoten door een VN politie-eenheid. De eenheid was naar Butembo gestuurd om de Marokkaanse soldaten bij te staan en de onvrede in te dammen die onder de bevolking heerst. Ze demonstreerden tegen de aanwezigheid van de VN-vredesmissie Monusco.

Lees ook: Marokkaanse blauwhelmen verdronken in Centraal-Afrika

Op alle plaatsen waar het contingent is ingezet, lijkt de situatie onder controle, maar het risico van aanvallen en aanslagen blijft reëel. De plaatselijke bevolking wenst niet langer de aanwezigheid van de Marokkaanse en Indiase soldaten van Monusco.

Het is de tweede keer in een week tijd dat in de Democratische Republiek Congo ingezette Marokkaanse soldaten, getroffen worden. Dinsdag waren al een Marokkaanse blauwhelm gedood en een twintigtal Marokkaanse soldaten gewond geraakt.

Lees ook: Marokkaanse blauwhelm gesneuveld in Centraal-Afrika

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, bood zijn "oprechte deelneming" aan de families van de overleden soldaten aan en benadrukte woensdag dat "elke aanval op blauwhelmen van de Verenigde Naties een oorlogsmisdaad kan worden genoemd".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team