Zoeken

Marokkaanse blauwhelm gesneuveld in Centraal-Afrika

25 januari 2021 - 19:20 - Wereld

©

De VN heeft bekendgemaakt dat er op maandag 18 januari twee militairen van de VN-vredesmacht, waaronder een Marokkaan, zijn omgekomen bij geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

"Een Gabonees en een Marokkaan zijn maandag omgekomen op 17 km van Bangassou in de Mbomou prefectuur, in het zuiden van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), nadat hun konvooi in een hinderlaag van rebellen is gevallen", aldus Minusca in een persbericht.

Volgens Vladimir Monteiro, woordvoerder van Minusca, staat de stad Bangassou, die op 750 km ten oosten van de hoofdstad Bangui ligt, "onder controle van Minusca" sinds de rebellen op de nacht van vrijdag naar zaterdag "hun posities ontvluchtten", nadat ze een ultimatum kregen van de VN.

Sinds het begin van het offensief van de rebellen enkele weken geleden, zijn al zeven blauwhelmen gedood in het land. "Minusca heeft een hoge prijs betaald met zeven blauwhelmen die in dienst van de vrede zijn gevallen sinds de lancering van de gecoördineerde aanvallen door de anti-Balaka, de 3R, de MPC en de UPC, bondgenoten van voormalig president François Bozizé. Maar de organisatie blijft toegewijd aan het uitoefenen van haar mandaat om burgers te beschermen en de verkiezingen veilig te stellen," verzekerde Mankeur Ndiaye, speciale vertegenwoordiger van de VN in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Bladna.nl