Zoeken

Vijf Marokkaanse bedrijven in Forbes-top 100

12 juni 2022 - 18:20 - Economie

©

Forbes Middle East heeft vijf Marokkaanse bedrijven opgenomen in zijn "Top 100 Listed Companies", een ranking van de meest concurrerende bedrijven in de Arabische wereld in 2022.

Attijariwafa Bank, Maroc Telecom, Banque Centrale Populaire (BCP), Bank of Africa en LafargeHolcim zijn erin geslaagd hun stempel te drukken op de ranglijst die door de Golflanden wordt overheerst. Het Amerikaanse zakentijdschrift stelt jaarlijks de ranglijst op aan de hand van de omzet, winst, activa en marktwaarde van bedrijven. Dit jaar verwelkomde de lijst 24 nieuwkomers, waaronder Bank of Africa en Maroc Telecom.

Lees ook: Twee Marokkaanse miljardairs in nieuwe Forbes-ranglijst

Volgens Forbes komt Attijariwafa Bank als grootste bank van Marokko uit de bus. Het staat op de 23ᵉ plaats van de lijst, gevolgd door Maroc Telecom, de leider op de telecommunicatiemarkt. De provider staat 40ᵉ op de lijst. Naast Marokko is Itissalat al-Maghrib actief in 11 Afrikaanse landen, waaronder Burkina Faso, Mali, Mauritanië, Ivoorkust en Togo.

Het tijdschrift plaatste de BCP-bank op de 46ᵉ positie. Het bedrijf is actief in 24 landen en heeft in 2022 een marktwaarde van 5,5 miljard dollar bereikt en een omzet van 2,7 miljard dollar met een winstmarge van 279 miljoen dollar. De vierde Marokkaanse onderneming op de lijst is Bank of Africa. Onder leiding van Othman Benjelloun neemt de bankgroep de 55ᵉ plaats in met een marktwaarde van 4,2 miljard dollar in 2022. De groep heeft een omzet van 291 miljoen dollar en bezit momenteel 35,3 miljard dollar aan activa in meer dan 20 Afrikaanse landen.

Lees ook: Marokko in top-5 Afrikaanse economieën van Forbes

LafargeHolcim Marokko, dat op de 99ᵉ plaats staat, heeft een huidige marktwaarde van 4,7 miljard dollar en activa ter waarde van 2,1 miljard dollar. Het bedrijf werd in 2016 gevormd na de fusie van Lafarge Ciments en Holcim Marokko, gewaardeerd op 1 miljard dollar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team