Zoeken

Twee Marokkaanse miljardairs in nieuwe Forbes-ranglijst

29 januari 2022 - 20:20 - Marokko

©

Op de jaarlijkse ranglijst met de grootste Afrikaanse fortuinen, die het Amerikaanse economische tijdschrift Forbes op 24 januari publiceerde, komen twee Marokkanen voor: Aziz Akhannouch en Othmane Benjelloun.

Met een geschat fortuin van 2,2 miljard dollar in 2021, hoger dan zijn geschatte fortuin in 2020, bezet Akhannouch de 13ᵉ plaats op de Forbes-lijst. Hij is de huidige premier van Marokko en heeft zich tijdelijk teruggetrokken "uit de leiding van de familieholding". Akhannouch "heeft belangen in olie, gas en chemicaliën, via de beursgenoteerde ondernemingen Afriquia Gaz en Maghreb Oxygen", als meerderheidsaandeelhouder van de Akwa Group.

Lees ook: Drie van de 22 miljardairs in Afrika zijn Marokkaan

De tweede Marokkaanse miljardair op de Forbes-lijst is Othman Benjelloun. Met een persoonlijk vermogen van 1,5 miljard dollar staat hij op 15ᵉ plaats op de lijst van grootste fortuinen van Afrika. Benjelloun is de CEO van Marokko’s derde en Afrika’s grootste bankgroep BMCE. Met activa ter waarde van 24,239 miljard dollar is BMCE ook de 11e grootste bankgroep in Afrika.

Lees ook: Marokkaanse justitie vervolgt miljardairs

De coronacrisis heeft geen negatieve impact gehad voor het fortuin van de Afrikaanse miljardairs, integendeel, hun fortuin is toegenomen. Volgens Forbes hebben de 18 Afrikaanse miljardairs een fortuin van ongeveer 84,9 miljard dollar bereikt, een stijging van 15% ten opzichte van het voorgaande jaar. Marokko heeft twee miljardairs, Nigeria drie, Zuid-Afrika vijf en Egypte vijf. Algerije en Zimbabwe hebben er elk één.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team