Zoeken

Marokkaanse bank in België blijkt spil in witwaszaak

14 oktober 2020 - 09:00 - Wereld

©

De federale gerechtelijke politie van Brussel gaat de bank "Chaabi Bank", een dochteronderneming van de Marokkaanse bankgroep "Banque Populaire" vervolgen. Ze doet dit in het kader van een gerechtelijk onderzoek ingesteld door de Belgische federale aanklager naar illegale activiteiten die verband houden met het witwassen van geld, onthult de Belgische pers.

Volgens bronnen die dicht bij het onderzoek staan, gaat het om activiteiten die verband houden met het witwassen van geld, economische fraude en ook vermoedens van misbruik van bedrijfsactiva. Op 7 oktober zijn drie filialen van Chaabi Bank in België doorzocht, namelijk het Brusselse bijkantoor gelegen aan de Zuidstraat, dat van de wijk Sint-Jans-Molenbeek in Brussel en een kantoor in de wijk Borgerhout in Antwerpen. Hierbij zijn verschillende documenten, archieven en materialen in beslag genomen. Ambtenaren en agenten, waaronder de directeur van het Chaabi Bank-filiaal in België, zijn ondervraagd.

Bronnen die door de Marokkaanse pers worden aangehaald, melden de betrokkenheid van Chaabi Bank-agenten bij het witwassen van geld van 68 in België wonende klanten die onroerend goed bezitten in Marokko en Spanje. Verschillende parlementariërs, lokale regeringsfunctionarissen en zakenlieden in de provincies Nador en Al Hoceima worden in verband gebracht met deze affaire.

Chaabi Bank is de Franse dochteronderneming van de Marokkaanse bankgroep Banque Populaire, waarvan het moederbedrijf de Banque Centrale Populaire (BCP) is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team