Zoeken

Marokko onthult nieuwe bankbiljetten en munten

25 november 2023 - 10:00 - Marokko

©

Bank Al-Maghrib heeft vrijdag nieuwe bankbiljetten en munten in omloop gebracht. Deze omvatten een nieuw bankbiljet van 100 dirham en munten van 10 en 20 cent, 1/2 dirham, 1 dirham, 5 dirham en 10 dirham.

De centrale bank van Marokko benadrukt in een verklaring dat alle stadia van het ontwerpen en produceren van deze nieuwe serie uitsluitend zijn uitgevoerd door Marokkaanse experts van Dar As-Sikkah.

Lees ook: Marokko: binnenkort bankbriefjes in het Amazigh?

Het ontwerp van het nieuwe biljet van 100 dirham viert het cultureel erfgoed van de Marokkaanse Sahara, de sociaal-economische ontwikkeling en de openheid naar Afrika. Op de voorkant staan het portret van Koning Mohammed VI, het wapenschild van het koninkrijk, architectonische details geïnspireerd door Marokkaanse deuren en de arcades van de Hassan II-moskee in Casablanca. De achterkant toont het Mechouar-plein in Laayoune en de snelweg Tiznit-Dakhla, evenals een afbeelding van de traditionele festiviteiten van het Moussem van Tan-Tan. Het biljet bevat volgens Bank Al-Maghrib meerdere geavanceerde beveiligingselementen, waaronder een beveiligingsdraad met drie vensters, inkt die van kleur verandert, reliëfdruk en een latent beeld.

Lees ook: Jaar cel om briefje van miljoen dollar in Marrakech

Het ontwerp van de nieuwe serie munten is gebaseerd op verschillende thema’s: landbouw voor de munt van 10 cent; duurzame ontwikkeling en milieu voor de munt van 20 cent; culturele diversiteit voor de munt van 1/2 dirham; nationale soevereiniteit voor de munt van 1 dirham; ontwikkeling van de Marokkaanse Sahara voor de munt van 5 dirham en ontwikkeling en infrastructuur voor de munt van 10 dirham.

Bladna.nl