Zoeken

Toerisme Marokko: nieuwe voorstellen om crisis te overwinnen

19 december 2021 - 11:20 - Economie

©

De Marokkaanse Nationale Raad voor Toerisme (CNT) heeft fiscale, financiële en gouvernementele voorstellen geformuleerd om de sector, die zwaar is getroffen door de gezondheidscrisis van Covid-19, te redden.

Een nieuwe publiek-private overeenkomst bestaande uit 10 fiscale, financiële en regeringsvoorstellen in overeenstemming met het programma-akkoord. Dit is wat de CNT voorstelt om het voortbestaan van bedrijven te garanderen en te voorkomen dat er massaal banen verloren gaan, schrijft Les Inspirations Éco.

Lees ook: Marokko: boze toerismeprofessionals eisen krachtige maatregelen

De CNT stelt met name voor om samen met de regering steunmaatregelen vast te leggen. Het begin van de terugbetaling zou afhankelijk worden gesteld van de openstelling van het luchtruim en de opheffing van de noodtoestand. Dit zal de exploitanten in staat stellen hun sociale, fiscale en financiële verplichtingen na te komen zodra de gezondheids- en veiligheidsomstandigheden dit toelaten. Er wordt ook voorgesteld de betaling van het forfaitaire bedrag door de sociale zekerheidsdienst te verlengen en de termijnen voor de betaling voor bijdragen aan de CNSS die in 2020 en 2021 zijn uitgesteld en verschuldigd, te wijzigen, zodat met de terugbetalingen kan worden begonnen zodra de reisbeperkingen zijn opgeheven.

Lees ook: Marokkaans toerisme wil de wereld heroveren

Ander voorstellen zijn het uitstel van lokale belastingen en bedrijfsbelasting, voor 2020 en 2021, met terugbetalingen die 6 maanden na de opheffing van de reisbeperkingen ingaan, gespreid over 48 maanden, zonder kosten of boetes; de herindeling van de leningen en langlopende bankschulden van Daman Oxygène die bij de GPBM zijn geregistreerd, met gespreide termijnen voor leasing-overeenkomsten, consumentenkredieten aan ondernemingen uit de sector en hun werknemers, met terugbetaling vanaf 12 maanden na de opheffing van de reisbeperkingen, vrij van kosten en boete; en de versnelde oprichting van het Toerismefonds met de steun van het Mohammed VI-fonds om aandelenkapitaal of quasi-aandelenkapitaal op de balansen van bedrijven in de sector te brengen.

Bladna.nl