Zoeken

Man met geamputeerde benen beklimt Toubkal én Everest

23 mei 2023 - 13:00 - Wereld

©

Na het beklimmen van de berg Toubkal in Marokko, heeft een man met een dubbele amputatie boven de knie, afgelopen weekend een nieuwe prestatie geleverd door de top van de Mount Everest te bereiken.

De 43-jarige Hari Budha Magar is een voormalig soldaat van de Gurkhabrigade, een eenheid van Nepalese soldaten in het Britse leger. Hij verloor zijn benen in Afghanistan nadat hij in 2010 op een explosief was gestapt. Hari Budha Magar moest een dubbele knie-amputatie ondergaan.

Lees ook: Spaanse beklimt Toubkal om Marokkaanse moeder te eren

Maar de oud-soldaat beschouwt zijn fysieke toestand niet als een handicap. Uitgerust met prothesebenen beklom hij eerder al de berg Toubkal in Marokko, de Ben Nevis in Schotland en de Mont Blanc in Europa.

Lees ook: Sami (4) is de jongste Marokkaanse bergbeklimmer

Nadat het Nepalese Hooggerechtshof in 2018 een wet afschafte die dubbelgeamputeerden en blinden verbood om de Everest te beklimmen, stelde Hari Budha Magar zichzelf een nieuwe uitdaging: de beklimming van de Everest, ’s werelds hoogste top vanaf zeeniveau. "Zolang je je leven kunt aanpassen aan het weer en de situatie, is alles mogelijk, er zijn geen grenzen, the sky is the limit", zei hij. De klimmer sloot de uitdaging eind vorige week af.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team