Zoeken

Miss Spanje: racisten raden haar aan om Miss Marokko te zijn

10 juli 2023 - 22:30 - Wereld

©

Athenea Pérez, Miss Murcia, werd zaterdag gekroond tot Miss Spanje op Tenerife en zal Spanje vertegenwoordigen op de Miss Universe-wedstrijd. Als vrouw van Afrikaanse afkomst werd ze door de Spaanse pers omschreven als de "eerste raciaal diverse Miss" na haar overwinning.

Sinds haar verkiezing stromen de racistische opmerkingen binnen. "Volledig oneens, de SPAANSE vrouwen, de vertegenwoordigers van Spanje, moeten zich presenteren", "Het is alsof een blondine met blauwe ogen Miss Iran zou zijn. Vraag: wat is het nut van het presenteren van een kandidate die niet de esthetiek of genetica van het land vertegenwoordigt? Het is absurd", zijn enkele van de reacties die te lezen zijn.

Lees ook: Schande: agent krijgt 1,6 miljoen euro na doodschieten Nahel (17)

Athenea Pérez was al het doelwit van racistische aanvallen vóór haar overwinning op zaterdag. Enkele dagen eerder had de jonge Miss in verschillende televisieprogramma’s de racistische aanvallen op sociale media vanwege haar huidskleur en afkomst aan de kaak gesteld. "Stel je voor dat je zwart en uit Murcia komt, dan zeggen ze dat God niet twee keer straft", "Ze past beter bij Miss Marokko, ze lijkt niet op Murcia, zelfs niet een beetje", "Waarom doet dit meisje niet mee voor Guinee als ze daarvandaan komt", zijn enkele van de opmerkingen die ze voor en na haar verkiezing heeft moeten aanhoren.

De jonge vrouw is gewend aan dit soort racistische opmerkingen. "Ik was een van de eerste jonge vrouwen van kleur op school, en in de ritmische gymnastiekgroepen was ik het enige zwarte meisje... Nu, met mijn leeftijd en volwassenheid, realiseer ik me dat ik destijds ook een leider was, dus ik probeer altijd te inspireren en een referentie te zijn voor toekomstige generaties, want op die manier zal de samenleving in het algemeen beter worden", legt ze uit.

Lees ook: Marokkaanse internationals slachtoffer racisme in Spanje

Athenea Pérez is afgestudeerd in marketing en publiciteit en is de dochter van een Spanjaard uit Murcia en een Guinese vrouw. Ze is in Murcia geboren en is een echte Spaanse, zo stellen mensen die haar kennen. Athena is "trots" om de Spaanse kleuren te dragen en haar land te vertegenwoordigen op Miss Universe. Deze zaak is een nieuw bewijs van de zorgwekkende opkomst van racisme in Spanje, na die van Vinicius en van de Atlas Leeuwen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team