Zoeken

Maryam Assakat, de Marokkaanse TikToker die haar passie voor boeken deelt

25 april 2023 - 18:00 - Cultuur

©

De 22-jarige Maryam Assakat uit Navarcles in Barcelona werkt in een boekhandel en deelt haar passie voor boeken op sociale media. Op haar TikTok-account, dat meer dan anderhalf miljoen abonnees telt, beveelt de jonge Marokkaanse vrouw boeken voor kinderen aan.

Maryam Assakat is uitgegroeid tot een van de meest virale literaire influencers op sociale media. Overdag werkt ze in een boekwinkel in Parcir de Manresa en ’s avonds raadt ze haar meer dan 1,5 miljoen volgers op TikTok kinderboeken aan. In haar ’Book-Tok’-videoclips van slechts één minuut die ze dagelijks op haar pagina plaatst, vertelt ze over boeken en over haar werk in de boekwinkel. "De helft vindt zo’n rubriek leuk. Ze pakken het boek op omdat ze het leuk vinden dat hun favoriete Book-Toker het hen heeft aanbevolen. Maar er zijn er ook die niet veel weten van het platform en denken dat een boek dat viraal gaat cliché-inhoud bevat", vertelt de 22-jarige aan Nius.

Lees ook: Marokkaanse Ayoub doceert Catalaans op TikTok

Maryam stelt dat kinderboeken nu de bestsellers zijn. "Tijdens de pandemie ging de jeugd meer lezen", zegt ze. Veel hedendaagse bestsellers richten zich op dit type publiek. "Er was een tijd dat jongeren dachten dat lezen achterhaald was. Dat is nu anders. Maryam betreurt wel dat oudere mensen zich niets aantrekken van wat jongeren lezen en gemakkelijk kritiek hebben. "Aanbevolen ’Book Tok’-boeken vinden ze maar niets en dat lijkt me verkeerd, want je kunt niet oordelen zonder het te kennen," zegt ze.

Lees ook: TikTok dol op Nederlandse les van Brusselse Najib alias MrNash

"Nu is er TikTok, maar twintig of dertig jaar geleden kocht je een boek omdat het werd aanbevolen in de krant. Er is gewoon een verandering omwille van de de technologie, maar mensen zijn terughoudend omdat het boek de verschuiving naar digitaal heeft gemaakt," bekritiseert Maryam, die blij is dat ze met haar Booktoks een soort virtuele boekenclub heeft gecreëerd. "Het is iets heel geruststellends, omdat je een video post met de gedachte dat die maar door één persoon wordt gezien, maar je ziet interacties, mensen die commentaar geven of je erover schrijven en het wordt iets heel moois," zegt de boekverkoopster. Ze is ervan overtuigd dat ze nuttig werk doet omdat haar leestips ouders ertoe aanzetten boeken voor hun kinderen te kopen.

Maryam Assakat geïnterviewd door een lokale Catalaanse zender

Bladna.nl