12 april 2023 - 23:00 - Wereld
Marokkanen die in Spanje wonen, of Spanjaarden van Marokkaanse afkomst, waaronder de meest bekenden zoals bijvoorbeeld Morad, Mo Katir, Youssef En-Nesyri, Mina El Hammani, en andere, zwijgen liever om controverses over kwesties die het koninkrijk betreffen te vermijden. Dit is althans waar zij van beschuldigd worden.
Over de kwestie van de Sahara, die voor Marokko zeer gevoelig ligt, evenals over de schendingen van mensenrechten in het koninkrijk of de aanspraken op Sebta en Melilla, spreken Marokkanen in Spanje, en met name persoonlijkheden, zich liever niet uit. Rapper Morad lijkt een uitzondering op deze regel. De in Marokko geboren zanger veroorzaakte veel boosheid bij internetgebruikers nadat hij afgelopen augustus een video op TikTok publiceerde, waarin hij beweerde dat "de Sahara van Marokko is". Morad verontschuldigde zich na het tonen van de vlag van de Sahrawi Arabisch Democratische Republiek (SADR) tijdens een concert. "Ik verwarde het met een Palestijnse vlag."
Lees ook: Spaanse justitie verwerpt klacht Marokko tegen journalist
Volgens de laatste gegevens van het Spaanse statistieken centrum INE vormt de Marokkaanse gemeenschap met 872.759 leden de grootste buitenlandse gemeenschap in Spanje. De Marokkaanse spelers Yassine Bounou en Youssef En-Nesyri van Sevilla weigerden interviews met El Independiente over deze thema’s. Zo ook de 29-jarige Spaanse actrice van Marokkaanse afkomst Mina El Hammani en schrijfster Najat el Hachmi, die zegt dat ze reeds verschillende van deze kwesties behandelde in haar columns, die in de media zijn gepubliceerd. Comedian Hamza Zaidi en atleet Mohamed Katir reageerden niet eens op verzoeken om interviews, betreurt de krant.
Gevraagd naar het stilzwijgen van deze Marokkanen die een succesvolle carrière in Spanje hebben opgebouwd, legt een Marokkaanse activist die in ballingschap leeft uit dat Marokko "een volledig gedomesticeerde samenleving" heeft. Het is volgens hem zelfs niet mogelijk kritische stemmen te vinden in het land zelf. Volgens het jaarlijkse mensenrechtenverslag van Amnesty International, dat deze week is gepubliceerd, "blijven de Marokkaanse autoriteiten andersdenkenden de mond snoeren, vreedzame demonstraties uiteenjagen en de activiteiten beperken van diverse organisaties die zij als oppositiegroepen beschouwen". Ook de repressie tegen Sahrawi-activisten is toegenomen in het koninkrijk, aldus het rapport.
Lees ook: Europese Unie doorbreekt taboe over mensenrechten in Marokko
De houding van Marokkanen in Spanje is te wijten aan het feit dat "geen enkele Spaanse partij de moeite heeft genomen om hun een stem te geven, waardoor ze kunnen deelnemen aan gemeenteraadsverkiezingen", stelt een deskundige. Hij benadrukt dat de sterke banden die de Marokkaanse diaspora nog steeds verenigen met hun land van herkomst, deels de absolute stilte verklaren die wordt beschouwd als een waarborg voor hun sporadische terugkeer naar het koninkrijk.
Verkeerscontrole loopt uit de hand in Rabat, agent gewond
Spanje toont spierballen bij grens Marokko
Marokkaanse belastingdienst pakt malafide ontwikkelaars aan
WK-2030 officieel toegekend aan Marokko, Spanje en Portugal
Gaat Marokko troepen naar Gaza sturen
Influencer Houyam Star gearresteerd in Casablanca
Spanje toont spierballen bij grens Marokko
Gaat Marokko troepen naar Gaza sturen
Explosie Den Haag was aanslag op Marokkaanse bruidswinkel
Marokkanen wachten jaren op gezinshereniging in Frankrijk
Italiaanse politie vindt kind in bestelbus uit Marokko
Visa voor Frankrijk verkocht voor 7000 euro
Dubai gaat drugsbaron Othman El Ballouti aan België uitleveren
Mohamed al 17 jaar vermist in Nederland