Zoeken

Ernstig zieke Omar en zijn moeder gestrand op Tenerife

20 april 2021 - 16:20 - Wereld

©

De Marokkaanse Mbarka vertrok in november 2020 met haar 13- jarige zoon Omar naar de Canarische Eilanden in de hoop goede zorg te krijgen voor haar kind. Omar lijdt aan hersenverlamming en epilepsie. Het tweetal zit nu al vijf maanden vast in een medisch opvangcentrum van het Rode Kruis op het eiland Tenerife.

Op 24 november kwamen Omar en zijn moeder Mbarka, afkomstig uit Sidi Ifni, aan in de plaats Órzola op het eiland Lanzarote. Aan de reis hield de 13-jarige jongen een angstaanval over waardoor hij de eerste nacht in het ziekenhuis doorbracht. Na veel inspanningen kreeg Mbarka toestemming om van Lanzarote naar Tenerife te reizen. Daar werden ze opgevangen in een vakantiecomplex in Santa Cruz de Tenerife, dat door het Rode Kruis is omgebouwd tot een medisch centrum.

De 13-jarige Omar is sinds zijn aankomst op de Canarische Eilanden al zeven keer opgenomen in een ziekenhuis. Volgens medische rapporten lijdt hij aan een hersenverlamming waardoor hij last heeft van epileptische aanvallen. Zijn moeder heeft in verschillende regio’s van Marokko geprobeerd om de juiste zorg voor haar zoon te krijgen. Ze meent dat de huidige situatie de gezondheid van Omar niet ten goede komt. "Omar heeft stabiliteit nodig en dat heeft hij hier niet. Het is net een gevangenis," vertelt ze.

"Ik kwam hier niet om opgesloten te worden, maar om te werken en mijn zoon en mijn moeder uit de armoede te helpen", verzucht Mbarka. In Marokko was zij voor elke doktersbezoek van Omar tussen de 5000 en 7000 dirham kwijt. Nu beklaagt zij zich vooral over de kwaliteit en de hoeveelheid eten die zij en haar zoon krijgen in het medisch centrum. Wel verzekert ze dat Omar alle medicijnen krijgt die hij nodig heeft van het Rode Kruis.

Ergotherapeut Ianire Vidorreta Camacho zegt dat Omar naast fysieke ook cognitieve problemen heeft. "Aan de ene kant moeten we hem uitleggen waar hij is, waarom hij daar is en hoe lang hij daar zal zijn. Aan de andere kant moet hij de middelen hebben om te communiceren en zijn gevoelens te uiten", vertelt Camacho.

Mbarka geeft de hoop niet op. Ze probeert uit alle macht om haar zoon weg te krijgen uit het opvangcentrum op Tenerife zodat hij de zorg kan krijgen die hij nodig heeft.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team