Zoeken

Marokkaans-Belgische Amina Belôrf debuteert met krachtige dichtbundel

31 januari 2021 - 15:20 - Wereld

©

Amina Belôrf is maatschappelijk werker en columniste. Ze schrijft poëzie en proza en debuteerde in maart 2020 met haar dichtbundel ‘Zonder het licht te breken’. VRT NWS interviewde haar in het kader van de Poëzieweek met als "Samen".

De 30-jarige auteur debuteerde in maart van dit jaar, één week voor de lockdown. Daardoor kon haar poëziebundel niet gepromoot worden en toch vindt het zijn weg naar de lezer. Het populaire boekje is intussen zelfs al zes keer herdrukt, wat niet zo vaak gebeurt in de wereld van poëzie. Haar bundel opent met proza waarin ze kort het leven van haar vader beschrijft, die midden in de jaren 1960 vanuit Marokko als gastarbeider naar België kwam om in de mijnen te werken.

"Mijn dichtbundel gaat in de eerste plaats over mezelf", zegt Amina aan VRT. "Maar om over mij te spreken moet ik de link leggen met mijn achtergrond, mijn vader, het migratieverhaal. Waar ik vandaan kom en hoe ik mezelf beter kan leren accepteren door mijn geschiedenis ook beter te leren kennen. Mijn vader speelt dus een onmisbare rol in mijn gedichten."

Amina Belôrf heeft sinds haar prille jeugd een passie voor taal en schrijft al gedichten sinds haar 17e, maar het grote publiek maakte pas afgelopen jaar kennis met haar talent: "Ik had absoluut niet verwacht dat de bundel zo’n succes zou zijn. De reacties vind ik heerlijk om te lezen, ook de brieven die ik tijdens de lockdown kreeg. Ze zijn een bevestiging van de schrijfdrang die ik heb en die ik toch wel mag tentoonspreiden. Ik heb heel lang getwijfeld, heb niet zo’n makkelijk parcours gehad in m’n jeugdjaren. Tegelijk doet het deugd om te voelen dat dat een meerwaarde kan zijn. Dat je van je pijn een kracht kan maken. Ik denk dat de bundel daarom binnenkomt bij de mensen. Het gaat over de kwetsbaarheid van het leven en op kwetsbaarheid staat geen kleur."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team