Zoeken

Marokkaans leger leert aanvallen met kamikaze-drone afwenden

13 juni 2023 - 10:00 - Marokko

©

Zondag werd het reactievermogen van de Royal Armed Forces Rescue and Salvage Unit (USS-RAF) getest tijdens een militaire oefening, waarbij een aanval met een zelfmoord-drone op een chemische opslagplaats werd gesimuleerd. De oefening vond plaats in de militaire haven van Agadir en maakt deel uit van African Lion 2023.

Het doel van de oefening was de behendigheid van de USS-RAF te meten bij een aanval door twee kamikaze-drones, gericht op een opslagplaats voor chemische stoffen, vertelt luitenant Hossam El Khazi, plaatsvervangend commandant van de USS-RAF, aan Hespress. Hij voegt eraan toe dat het scenario voor de simulatieoefening ook geïmproviseerde explosieven en een explosie omvatte, met tientallen gewonden als gevolg.

Lees ook: African Lion 2023: Marokkaanse en Amerikaanse legers bereiden zich voor in Agadir

De oefening maakt deel uit van African Lion 2023, de militaire manoeuvres die Marokko en de Verenigde Staten samen organiseren. Het explosieven opruimingsteam (EOD) van de USS-RAF gebruikte tijdens de oefening robots en andere geavanceerde apparatuur om de locatie van de explosieven vast te stellen en vervolgens de zelfmoord-drones te neutraliseren, terwijl ze de risico’s beoordeelden en de slachtoffers groepeerden.

Een EOD-team werd vervolgens ingezet om een urgente ontsmetting uit te voeren van de agenten van het explosieven opruimingsteam, vanwege de aanwezigheid van chemische producten. De explosieven werden geneutraliseerd en vernietigd en er werden chemische monsters genomen. USS-RAF behandelde ook de slachtoffers en bereidde een strafrechtelijk onderzoek voor.

Lees ook: Israëlische soldaten oefenen in Marokko

Kelly Veenden, vertegenwoordiger van het US Defense Threat Reduction Agency (DTRA), was zeer verheugd over haar deelname aan de oefening, die tot doel heeft de samenwerking tussen Marokkaanse en Amerikaanse eenheden op het gebied van Nucleaire, Radiologische, Biologische, Chemische en Explosieve (NRBCE) respons te versterken. African Lion vindt plaats in zeven regio’s van Marokko (Agadir, Tan-Tan, Mehbes, Tiznit, Kenitra, Benguérir en Tifnit) en loopt tot 16 juni.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team