Zoeken

Marokkaanse verantwoordelijke schrijft vernietigende brief aan Franse president

15 september 2022 - 21:00 - Marokko

©

Younes Maamar, voormalig directeur van de Marokkaanse dienst voor elektriciteit ONE, uitte zijn ongenoegen over de slechte behandeling van zijn moeder door de Franse grenspolitie, in een open brief aan de Franse president Emmanuel Macron.

De naam van de vrouw in kwestie is Hennou Allali Maamar en ze is één van de eerste vrouwelijke artsen in Marokko. Zij maakt deel uit van de vele Marokkanen die na hun opleiding naar huis terugkeerden om hun land te dienen. "Vandaag werd deze 80-jarige dame teruggestuurd door de grenspolitie in Montpellier", schrijft de voormalige ONE-voorzitter in zijn brief.

Lees ook: Marokko-Frankrijk: spanningen na uitwijzing imam Hassan Iquioussen

Hennou Allali Maamar werd teruggestuurd omdat ze geen verblijfsvergunning had, maar dit "overbodige document" werd haar "nooit eerder gevraagd tijdens haar talloze reizen naar Frankrijk". "De politieagent besloot zijn dreigement uit te voeren", betreurt Younes Maamar, die de meedogenloosheid waarmee de politieagenten hebben aangedrongen op de uitwijzing van zijn moeder, onbegrijpelijk vindt. "Ze hielden geen rekening met haar leeftijd noch met haar talrijke reizen naar Frankrijk."

Sinds Parijs besloten heeft om de voorwaarden voor het verkrijgen van visa te bemoeilijken, komen dit soort situaties steeds vaker voor. Verschillende verenigingen en persoonlijkheden hebben de Marokkaanse autoriteiten opgeroepen om dit dossier zo goed mogelijk te beheren, om het ongemak te kunnen vermijden dat dit soort beslissingen voor Marokkaanse burgers kan veroorzaken.

"Ik ben een zoon en dit is mijn moeder. Maar zo te zien is er een aanpak die steeds systematischer wordt en die Marokkaanse burgers probeert te gijzelen voor een gegeven waar zij niets mee te maken hebben. De administratieve procedures werden ongetwijfeld in de regel gevolgd. Maar het is betreurenswaardig, dat het ijverig toepassen van paragrafen het vermogen om te oordelen inperkt of, erger nog, het veld openzet voor een bevooroordeelde of domme ijver, die overeenkomt met een geleidelijke uitholling van de bruggen uit die ons binden", schreef hij.

Lees ook: Frankrijk maakt voormalige Marokkaanse ministers belachelijk

Hij besloot niet zwijgen over de nieuwe vernedering die de betrekkingen van goed nabuurschap tussen Marokko en Frankrijk ernstig in gevaar brengt. "Ik geef toe dat ik erover heb gedacht dit incident te verzwijgen uit bescheidenheid maar ook uit schaamte. Maar kijk naar deze dame, waardig en recht in haar Marokkaanse schoenen. De schaamte, als die er al is, moet elders zijn," concludeerde hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team