Zoeken

Marokkaan terecht voor runnen sms-fraude in België

17 juni 2022 - 20:20 - Wereld

©

Op dinsdag 14 juni heeft het federaal parket voor het Hof van Beroep in Luik, gevangenisstraffen van minstens drie jaar geëist tegen drie personen, waaronder een Marokkaan, voor hun betrokkenheid bij een crimineel netwerk dat gebruik maakte van "SMS phishing" of "smishing" om mensen op te lichten. In totaal werden zo’n 100 mensen opgelicht.

Smishing is een cybercrime waarbij een aanvaller een overtuigend sms-bericht verstuurt dat slachtoffers ertoe moet verleiden op een link te klikken. Hierdoor kan de aanvaller toegang krijgen tot privégegevens of malware downloaden op de smartphone van het doelwit. Maar dat is niet alles. Een klik van het slachtoffer kan ook toegang geven tot alle contacten op de telefoon. Hierdoor kan de aanvaller frauduleuze SMS-berichten versturen naar de contactpersonen van het slachtoffer.

Lees ook: België: man veroordeeld voor sms-zwendel via Marokko

Volgens het federaal parket is het trio erin geslaagd ruim 2 miljoen euro te stelen van meer dan 160 slachtoffers in de regio Luik. Het meesterbrein van de bende is een Marokkaan die als computergenie wordt beschouwd. Volgens het Openbaar Ministerie is hij zo bekwaam dat hij erin slaagde om zijn organisatie vanuit Marokko te besturen. "Tijdens een huiszoeking in Marokko werd duidelijk dat de verdachte op de hoogte was gebracht van het bezoek van de politie een week eerder. Zijn vrouw had couscous klaargemaakt voor alle rechercheurs," merkte de federale aanklager op.

Lees ook: Marokko: phishing bende opgerold in Tanger

Het is een goed georganiseerde bende waarin elk lid een andere taak heeft. Volgens justitie had één van de drie verdachten, een lid met veel invloed, de taak om simkaarten te vinden van de slachtoffers. Deze man alleen al, heeft meer dan 250.000 euro op één van zijn bankrekeningen in Spanje staan. Een bedrag dat afkomstig zou zijn van de criminele activiteiten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team