Zoeken

Annulering Marhaba: getroffen bedrijven krijgen hulp

6 juli 2021 - 10:00 - Wereld

©

Het parlement van Andalusië heeft de Spaanse regering verzocht financiële steun te verlenen aan alle sectoren die getroffen zijn door de annulering van de Operatie Marhaba, voor het tweede achtereenvolgende jaar.

Het Andalusisch parlement heeft de Spaanse regering verzocht de diplomatieke betrekkingen met Marokko te verbeteren en de Marokkaanse regering ervan te overtuigen haar standpunt te herzien met betrekking tot de operatie Marhaba. Het Parlement is bereid, indien nodig, passende maatregelen te nemen om financiële steun te verlenen aan alle sectoren die getroffen zijn door de annulering van operatie Marhaba, voor het tweede achtereenvolgende jaar.

Lees ook: Spanje: snelweg A-1 blijft leeg zonder wereld-Marokkanen

Het Andalusische parlement diende haar voorstel in bij de Commissie Voorzitterschap, Openbaar Bestuur en Binnenlandse Zaken. Parlementslid Pilar Pintor legt uit dat de operatie Marhaba het mogelijk maakt dat Marokkanen die in het buitenland wonen, met name in Europa, elk jaar via Spanje naar Marokko reizen om daar hun zomervakantie door te brengen. In totaal heeft de operatie in 2019 de doorgang mogelijk gemaakt van drie miljoen mensen en 750.000 voertuigen via de havens van Algeciras en Tarifa, meldt El Estrecho Digital.

Volgens officiële informatie heeft Marokko de operatie Marhaba afgelast wegens een gezondheidscrisis. Maar voor Pintor heeft "de diplomatieke crisis tussen Spanje en Marokko het gewonnen van de gezondheidscrisis". Een groot deel van de bevolking, zowel in Spanje als in Marokko, is volgens hem ook reeds gevaccineerd tegen het coronavirus.

Lees ook: Spanje verliest 500 miljoen euro door annulering Marhaba 2021

Het parlementslid voor Cádiz denkt de operatie Marhaba zou kunnen worden uitgevoerd met Spaanse havens, onder dezelfde voorwaarden van sanitaire veiligheid die Marokko eist voor de doorvoer van de Marokkaanse diaspora via de havens van Sète in Frankrijk en Genua in Italië. Helaas heeft de annulering van de zomeroperatie, waardoor de havens van Algeciras en Tarifa zijn uitgesloten, ernstige gevolgen gehad voor de bedrijven die in de haven werkzaam zijn, zoals rederijen, reisbureaus, bootleveranciers, taxichauffeurs, hotels, enz. De verliezen worden geraamd op ongeveer 500 miljoen euro voor de havengemeenschap van Algeciras alleen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team