Zoeken

Spaanse Marokkanen boos over annulering Marhaba 2021

10 juni 2021 - 16:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokkaanse verenigingen vragen de regering terug te komen op haar besluit om de zomeroperatie Marhaba 2021 te annuleren en reizen vanuit Spaanse havens toe te staan om extra reiskosten voor in het buitenland wonende Marokkanen te vermijden.

Europese Marokkanen die deze zomer naar Marokko willen reizen, hebben geen andere keuze dan via de havens van Sète in Frankrijk (926 km rijden van Madrid) en Genua in Italië (ongeveer 1450 km rijden) te reizen, wat extra reiskosten met zich meebrengt. "Vanuit Algeciras kost de reis voor een gezin van vier met de auto maximaal 400 euro. Vanuit Sète kost het 2700 euro voor de tickets alleen, dat is zeven keer meer. Bovendien moet je een PCR-test doen, wat nog eens 600/700 euro per gezin kost, en als je in Sète aankomt en er zijn geen boten en je moet een dag langer blijven, vervalt deze PCR en moet je een nieuwe doen", zegt Mohamed El Gheryb, voorzitter van de Vereniging van Marokkaanse migrantenarbeiders (ATIM).

Lees ook: Marhaba 2021: Marokko sluit Spanje opnieuw uit

De activist is ook van mening dat de twee havens niet over de nodige capaciteit beschikken om het volume aan passagiers te beheren. "Noch Sète noch Genua zijn zoals Algeciras voorbereid om grote menigten te ontvangen," legt hij uit, eraan toevoegend dat "de meeste mensen dit jaar niet naar het koninkrijk zullen reizen, tenzij de Marokkaanse autoriteiten op hun besluit terugkomen".

"Wij vragen de Marokkaanse regering om rekening te houden met haar burgers en terug te komen op haar besluit om Spaanse havens uit te sluiten van Operatie Marhaba 2021, want het is een oneerlijk besluit," aldus El Gheryb. "Het is waar dat er onrust is, politieke spanningen tussen Spanje en Marokko, maar het is niet aanvaardbaar dat de burgers de prijs betalen. Wij verwijten de Marokkaanse autoriteiten dat zij hun burgers aan hun lot overlaten en op de één of andere manier met hun gevoelens spelen", voegde hij eraan toe.

Volgens Mohamed El Gheryb zijn de 870.000 in Spanje wonende Marokkanen en de duizenden in het buitenland wonende Marokkanen uit Frankrijk, België en Nederland, die elke zomer via Spanje reizen om vanuit Algeciras of Tarifa per boot naar Marokko te gaan, gefrustreerd door dit besluit. "Veel mensen wilden deze zomer naar Marokko gaan, nadat ze twee jaar lang hun familie niet hebben gezien. En Eid-ul Adha valt dit jaar ook nog eens tijdens de zomervakantie", verklaart de voorzitter van de ATIM, die begrip heeft voor de "woede" van zijn landgenoten na de aankondiging van het besluit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team