Zoeken

Ruim 25.000 mannen slachtoffer huiselijk geweld in Marokko

17 januari 2019 - 15:20 - Marokko

©

Jaarlijks zijn duizenden mannen in Marokko het slachtoffer van huiselijk geweld. Toch blijft het onderwerp taboe en doen weinig mannen aangifte tegen hun vrouw.

Abdelfattah Bahjaji, voorzitter van het Marokkaans netwerk voor de rechten van de man, vertelde aan ALM dat sinds de oprichting van de vereniging in 2008 ruim 24.500 gevallen van huiselijk geweld tegen mannen waren geregistreerd. Enkel vorig jaar kwamen 3000 klachten binnen tegen 2500 in 2017.

Voor de activist ligt het aantal mishandelde mannen in werkelijkheid veel hoger. De vereniging houdt bijvoorbeeld geen rekening met telefonische oproepen. "Veel slachtoffer die ons telefonisch contacteren kunnen zich voor één of andere reden niet verplaatsen of blijven liever anoniem. We krijgen gemiddeld 3 tot 4 oproepen per dag van mishandelde mannen. Mannen schamen zich voor de situatie en spreken er daarom niet over", aldus Bahjaji.

Meerdere ernstige gevallen werden bij de vereniging gemeld. Een van hen had betrekking tot een 54-jarige handelaar in Casablanca. "Zijn vrouw en haar broer sloegen hem op het hoofd en over heel het lichaam met een stok. Het slachtoffer raakten ernstig gewond aan het hoofd en liep een armbreuk op. Hij had blauwe plekken over heel het lichaam.", vertelt de activist.

In enkele gevallen is er ook sprake van seksueel geweld, zoals een man die door zijn werkgeefster werd ontslagen omdat hij geen relatie wilde met haar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team