Zoeken

Voormalige Marokkaanse premier eist excuses van Franse president

2 november 2020 - 17:40 - Wereld

©

Het voormalige hoofd van de Marokkaanse regering en voormalig secretaris-generaal van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD), Abdelilah Benkirane, heeft tijdens een interview met de Arabische nieuwszender Al Jazeera kritiek geuit op de reactie van de Franse president Emmanuel Macron op het vertonen van de controversiële cartoons van de profeet Mohammed. Hij had het liefst gezien dat de Franse president zijn excuses had aangeboden aan alle moslims.

"Als Macron zijn vriendschap met de islamitische volkeren waardeert, moet hij zijn excuses aanbieden aan de moslims", zei de ex-PJD-leider afgelopen zaterdag. Volgens Benkirane heeft Macron geen idee dat het tonen van een afbeelding van de profeet onaanvaardbaar is voor moslims. Wel erkent hij dat de Franse president ook het recht heeft om de vrijheid van meningsuiting in zijn land te verdedigen.

Eerder had de Franse president in een interview met dezelfde zender laten weten dat hij het sentiment onder moslims wel begrijpt. "Ik begrijp dat je geschokt kunt zijn door cartoons, maar ik zal nooit accepteren dat geweld gerechtvaardigd is. Ik beschouw het als onze roeping om onze vrijheden en rechten te beschermen", liet Macron weten.

Benkirane ging tijdens zijn interview ook in op een ernstig voorval dat hij in 1995 in Parijs heeft meegemaakt. Nabij een kantoor van een beroemde dokter werden hij en andere personen door een onbekende dader beschoten. De voormalige premier van Marokko werd net niet geraakt maar een andere persoon overleefde de schietpartij echter niet. Hij zegt het te betreuren dat in Frankrijk hier nooit iemand verantwoordelijkheid voor heeft genomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team