Zoeken

Nieuwe telefoon voor Franse president na spionage Marokko?

27 november 2022 - 14:00 - Wereld

©

Frankrijk werkt sinds het Pegagus-schandaal, waarbij Marokko werd beschuldigd van spionage, aan een nieuwe beveiligde telefoon. Het toestel moet de gesprekken van president Macron in real time kunnen versleutelen.

Marokko heeft president Emmanuel Macron en andere hoge Franse ambtenaren verzekerd dat er niet met Israëlische spionagesoftware Pegasus in hun mobiele telefoons is ingebroken, maar Frankrijk neemt het zekere voor het onzekere.

Lees ook: Pegasus: gaat Spanje Marokko beschuldigen voor de EU-onderzoekscommissie?

De Franse defensie werkt hard aan de vervanging van Teorem, de beveiligde telefoon die in 2006 werd gelanceerd en "door Emmanuel Macron werd toevertrouwd aan hoge ambtenaren, militairen en aan gevoelig personeel van de Franse staat". Het nieuwe toestel moet sneller en minder omslachtig zijn en gesprekken in real time versleutelen, schrijft Le Monde.

Lees ook: Telefoon van Koning Mohammed VI bespioneerd?

Een aantal weken nadat de journalistieke organisatie Forbidden Stories bekend maakte dat Marokko mogelijk de mobiele telefoonnummers van president Emmanuel Macron en andere hoge Franse ambtenaren heeft gehackt met behulp van Pegasus, de spyware ontworpen door het Israëlische bedrijf NSO, ontvingen een twintigtal leden van Macron’s kabinet nieuwe beveiligde smartphones met een beperkt adresboek.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team