Zoeken

Leidenaar Amar Harroui: "Ik kom tot in de keuken van de Marokkaanse koning"

6 februari 2022 - 19:40 - Wereld

©

De Leidse Marokkaan, Amar Harroui, richtte in 2013 de stichting ’Hoop en Ontwikkeling’ op, waarmee hij bruggen wil slaan tussen moslims en niet moslims. Zo organiseert zijn stichting onder meer symposia en gespreksavonden en wil hij als echte Leidenaar ook graag iets doen om andere Leidenaars te steunen die het moeilijk hebben. Hij zit ook regelmatig aan tafel met beleidsmakers om zijn ervaring in te brengen.

Amar Harroui kwam uit Marokko naar Leiden toen hij nog maar 17 jaar oud was. Hij leerde Nederlands spreken met vrienden en op zijn werk in de horeca. Maar ten tijde van de terroristische aanslagen in New York, Brussel en Parijs, besloot hij een stichting op te richten om de groeiende kloof tussen moslims en westerlingen te helpen dichten. De stichting Hoop en Ontwikkeling zag het licht in 2013. "Wat ik in die jaren heb gedaan en nog steeds doe: themabijeenkomsten en symposia organiseren. We hebben bijvoorbeeld de discussie aangezwengeld of je als moslim donor kunt zijn voor niet-moslims. Tijdens die bijeenkomst heeft een geleerde theoloog uit Marokko letterlijk gezegd: leven is geven en nemen; als jij voor je kind een nier kan krijgen, waarom zou jij dan ook niet een nier aan een ander geven? Dat was een doorbraak. Er zijn veel moskeeën die deze gedachte hebben overgenomen en overdragen".

Lees ook: Haagse Asma maakt voedselbank van haar huis

Harraoui zit namens de stichting ook in een denktank met organisaties als TNO, de ambassades, Diederik Samsom en professoren die gespecialiseerd zijn in waterstof, om na te denken over manieren waarop Marokko en Nederland op dat vlak kunnen samenwerken, "want ook tussen overheden zijn bruggen te slaan", vertelt hij in het Leischdagblad.

Verder maakt Harraoui zich ook zorgen over de groeiende criminaliteit onder Marokkaanse jongeren. "Ik heb jarenlang gezegd dat het goed gaat met de Marokkaanse jongeren in Leiden, maar de laatste tijd merk ik dat de criminaliteit uit Amsterdam richting Leiden overwaait. Voornamelijk gerelateerd aan drugs. Ik zie in mijn eigen omgeving dat het drugsgebruik hand over hand toeneemt en hoor die geluiden ook van andere sleutelfiguren en van maatschappelijke instanties. Daar maak ik me grote zorgen over. De Mocro maffia van de hoofdstad zoekt in nieuwe, naïeve gemeenten. Zoals Leiden. Ik krijg signalen dat ze hier steeds meer speuren naar hangjongeren van 13, 14, die misbruikt kunnen worden als drugskoeriers. Vaak speelt een rol dat ze geen zakgeld krijgen", vertelt Amar Harroui.

Lees ook: Haagse Ilyas (12) inspireert leeftijdsgenootjes met ondernemerschap

Om te voorkomen dat deze problemen alleen maar groter worden, gaat de stichting de komende periode infosessies organiseren met ouders, scholen en moskeeën, over de gevaren van drugs. Harroui coacht ook een aantal Marokkaanse jongeren en hun ouders. "Het is tegenwoordig allemaal marihuana, lachgas, drugs en pillen wat jongeren gebruiken. Allemaal onzichtbaar, onder de tafel. We nodigen ouders en jongeren uit om over die thema’s te praten. Ik benader ze via de moskee, maar ook door mijn grote netwerk. Ik kom tot in de keuken van de Marokkaanse koning. Ik leg snel contacten en ben iemand die de mensen vertrouwen. Een sleutelfiguur. Ik wil er voor anderen zijn."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team