Zoeken

Landbouwer in Murcia wint zaak tegen Mohammed VI

6 februari 2022 - 17:00 - Wereld

©

Het Spaanse Hof van Cassatie heeft een vonnis uitgesproken in het nadeel van Koning Mohammed VI in een zaak tegen een landbouwer uit Murcia, die ervan wordt beschuldigd de beschermde mandarijnvariëteit Nadorcott, die eigendom is van de Marokkaanse koninklijke familie, zonder toestemming te hebben benut.

De Spaanse justitie verzocht het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU) in oktober jongstleden om de claim van de onderneming Nadorcott Protection, die eigendom is van de Marokkaanse koninklijke familie, onder de loep te nemen. De vraag was of de groep nog steeds het recht had om gerechtelijke stappen te ondernemen tegen de onderneming van José Cánovas, die de beschermde mandarijnvariëteit zonder licentie heeft geëxploiteerd, of dat dit recht was verjaard na het verstrijken van de termijn van drie jaar, die in de Europese verordeningen is vastgelegd.

Lees ook: Marokkaanse Koninklijke familie wint juridische strijd om Nadorcott-mandarijnen

Het Europese Hof heeft José Cánovas in het gelijk gesteld en verklaard dat de verjaringstermijn begint te lopen vanaf het moment dat de houder van de exploitatievergunning kennis heeft gekregen van de illegale handeling en van de identiteit van de dader, ongeacht de datum waarop de handelingen eventueel zijn beëindigd, schrijft La Verdad. De onderneming Nadorcott Protection heeft de zaak pas in november 2011 voor de Spaanse rechter gebracht, terwijl zij eerder al op de hoogte was van het feit dat José Cánovas deze variëteit van mandarijnen illegaal exploiteerde. Nadorcott heeft hem in 2007 zelfs een dagvaarding gestuurd, een jaar nadat hij met de productie was begonnen op een kwekerij in Alhama de Murcia.

Lees ook: Spaanse landbouwer wint rechtszaak tegen Koning Mohammed VI

Op basis hiervan heeft het Hooggerechtshof de aanspraken van de Marokkaanse koninklijke familie nietig verklaard en bepaald dat er geen verdere gerechtelijke stappen kunnen worden ondernomen tegen de landbouwer uit Murcia. Hij heeft de beslissing van het Hooggerechtshof "met groot enthousiasme" onthaald. "Ik had al een gevoel dat de Hoge Raad mij in het gelijk zou stellen, zoals ook het HvJEU heeft gedaan. Maar gezien de context was ik er ook niet helemaal gerust in," zegt hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team