Zoeken

Zoveel kost huiselijk geweld jaarlijks in Marokko

29 november 2022 - 08:00 - Marokko

©

In Marokko zou fysiek en seksueel geweld tegen vrouwen maar liefst 2,85 miljard dirham per jaar kosten. Dat is het resultaat van een enquête uitgevoerd door de Hoge Commissie voor Planning (HCP).

In haar recente nota getiteld "Economische kosten van geweld tegen meisjes en vrouwen", rekende de HCP de uitgaven en het verlies aan huishoudinkomen uit, op basis van de gegevens uit een nationale enquête over geweld tegen vrouwen en mannen, uitgevoerd in 2019 door de HCP met de steun van UN Women in Marokko, schrijft Maroc Diplomatique.

Lees ook: Covid in Marokko: grotere economische verliezen bij vrouwen

De totale kosten van het geweld worden door de commissie geraamd op 2,85 miljard dirham. Huiselijk geweld tegen vrouwen binnen het gezin blijkt op zich al verantwoordelijk te zijn voor meer dan twee derde van de totale kosten van geweld. De HCP geeft aan dat "van alle vrouwen die gedurende de twaalf maanden voorafgaand aan het onderzoek slachtoffer werden van fysiek en/of seksueel geweld, 22,8% zelf of hun gezin de directe en indirecte kosten van het geweld moest dragen".

Lees ook: Noord-Marokko: 90% vrouwen slachtoffer geweld

Door de kosten te relateren aan het totale aantal slachtoffers, bedragen de gemiddelde kosten ongeveer 957 dirham per slachtoffer, aldus dezelfde bron. Het aandeel van de stedelijke omgeving in de totale economische kosten van het geweld bedraagt 72% (2,05 miljard dirham), dat van de plattelandsomgeving 28% (792 miljoen dirham), aldus de nota.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team