Zoeken

Mannen uit Mena-regio doorbreken stilte over huiselijk geweld

16 februari 2023 - 13:00 - Marokko

©

In landen uit de Mena-regio doorbreken mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld steeds vaker de stilte rond dit thema. In Marokko zijn er zo’n 24.000 gevallen van geweld tegen mannen bekend.

"Het was een grote grote schok voor me dat ze niet kon spreken zonder te schreeuwen. Eerst eindigde het met geschreeuw en gescheld, soms zonder duidelijke reden, daarna ging het over in fysiek geweld. Eerst sloeg ze me met keukengerei en andere kleine dingen in het huis, later ging het verder. Ik dacht aanvankelijk dat het iets te maken had met de stemmingswisselingen als gevolg van haar eerste zwangerschap en probeerde elke omgang met haar te vermijden. Ik probeerde haar voortdurend te kalmeren, maar ze was enorm gewelddadig," vertelt de 32-jarige Hamdi al-Sayed (pseudoniem) aan Raseef22. Hij wil scheiden van de vrouw met wie hij vijf jaar geleden een traditioneel huwelijk sloot.

Lees ook: Ruim 30% Marokkaanse mannen door vrouw mishandeld

Zoals Hamdi zijn nog meer mannen in de Mena-regio slachtoffer van huiselijk geweld. Volgens een rapport van de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH) zijn er in Marokko zo’n 24.000 gevallen van geweld tegen mannen, waarvan 20% fysiek. In 2021 werden er ongeveer evenveel (23.879) gevallen van geweld tegen vrouwen geregistreerd. "De cijfers blijven ondanks voortdurende inspanningen op een zorgwekkend niveau steken", zegt AMDH-voorzitter Hassan al-Daki.

Lees ook: Marokko: ruim helft getrouwde vrouwen slachtoffer huiselijk geweld

Dr. Tawfik Narouz, psychiater en lid van de American Psychiatric Association, zegt dat er de laatste jaren een opmerkelijke toename is van geweld in Arabische samenlevingen. Een deel van dat geweld treft ook mannen. Op zowel verbaal, fysiek als op vlak van seksueel geweld, kampen ook westerse samenlevingen, waaronder de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, met "historische percentages van geweld tegen mannen". Huiselijk geweld kan mannen ernstige psychologische schade toebrengen, zoals persoonlijkheidsstoornissen, angst, depressie en verslaving, legt hij uit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team