Zoeken

Veroordeling Saad Lamjarred heropent debat over seksueel geweld in Marokko

6 maart 2023 - 22:30 - Marokko

©

De veroordeling van de Marokkaanse zanger Saad Lamjarred tot zes jaar gevangenisstraf voor verkrachting met verzwarende omstandigheden door het Assisenhof in Parijs, wordt in Marokko wordt gezien als een overwinning voor Marokkaanse vrouwen en feministen. Ze roepen op tot de intrekking van artikel 490 van het Marokkaanse wetboek van strafrecht.

"Mijn eerste reactie was: ’Het wordt tijd’," vertelt Sara Bakkali, architecte in Rabat, aan Middle East Eye. "Als Marokkaanse vrouw die leeft in een maatschappij waar de verkrachtingscultuur genormaliseerd is en waar veel gevallen ongestraft blijven, denk ik dat Lamjarred een goed voorbeeld is van iemand die jarenlang aan een veroordeling ontsnapte vanwege zijn bekendheid en connecties."

Lees ook: Marokko: petitie tegen bestraffing seks buiten huwelijk

In de ogen van sommige Marokkaanse vrouwen is de veroordeling van Saad Lamjarred een overwinning voor vrouwen. "Ik denk dat het een overwinning is voor Marokkaanse vrouwen. Maar tegelijkertijd vind ik het triest dat dergelijke gevallen alleen de aandacht krijgen die ze verdienen, wanneer het slachtoffer bevoorrecht, blank of westers is", aldus Marwa Rachouk, een Marokkaanse studente in Montpellier. Ze betreurt de steunbetuigingen van andere artiesten of van vrouwen aan de zanger.

In de nasleep van zijn veroordeling kreeg Lamjarred steun van de Iraaks-Marokkaanse actrice Mariam Hussein, de Marokkaanse zangeres Dounia Batma en andere beroemdheden in Libanon en Syrië. "De mensen en beroemdheden die Lamjarred ondanks zijn veroordeling verdedigen, dragen bij aan het geweld tegen vrouwen. Zij dragen bij aan de cultuur van verkrachting en promoten victim blaming. Dit is absoluut verachtelijk en walgelijk. Ik ben geschokt", aldus Yasmina Benslimane, een Marokkaanse feministe, mensenrechtenactiviste en de oprichtster van de wereldwijde beweging Politics4Her.

De veroordeling doet het debat over seksueel geweld en de strijd tegen gendergerelateerd geweld opnieuw oplaaien in Marokko, waar 57% van de Marokkaanse vrouwen volgens een studie van VN Women uit 2020 "minstens één daad van geweld heeft meegemaakt in de afgelopen 12 maanden en slechts 10,5% van de slachtoffers een aanranding bij de autoriteiten meldt". Het geweld wordt mede in stand gehouden door artikel 490 van het Marokkaanse wetboek van strafrecht, dat "personen van verschillend geslacht die niet door het huwelijk zijn gebonden en seksuele betrekkingen met elkaar hebben, bestraft met een gevangenisstraf van een maand tot een jaar".

Lees ook: Saad Lamjarred veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf

"Het artikel is een obstakel voor Marokkaanse vrouwen wanneer ze naar de politie willen stappen om iemand aan te klagen", aldus de Marokkaanse feministe en filmmaakster Sonia Terrab, één van de initiatiefnemers van de campagne Moroccan Outlaws. [...] Ook al vaardigt Marokko nieuwe wetten uit tegen verkrachting, seksuele intimidatie en geweld, zolang dit artikel blijft bestaan verandert er niet veel.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team