Zoeken

Journaliste Zineb El Rhazoui verliest prijs na uitspraken over Gaza

11 december 2023 - 22:00 - Cultuur

©

De regio Île-de-France in Frankrijk heeft besloten de Simone Veil-prijs in te trekken die eerder werd toegekend aan Zineb El Rhazoui, voormalig journalist van "Charlie Hebdo".

Deze beslissing, aangekondigd door Valérie Pécresse, voorzitter van de regio, volgt op de "overdreven en schokkende" uitspraken van de Frans Marokkaanse journaliste over het Israëlisch-Palestijnse conflict. El Rhazoui, die in 2019 werd uitgeroepen tot "Francilienne van het jaar" vanwege haar inzet tegen het islamisme, veroorzaakte controverse door een tweet te retweeten waarin een vergelijking werd gemaakt tussen de concentratiekampen van Auschwitz en de Israëlische reactie op Gaza.

Lees ook: Omstreden Marokkaanse journaliste Zineb El Rhazoui niet welkom in Nederland

Volgens Valérie Pécresse zijn de uitspraken van El Rhazoui niet in overeenstemming met de "boodschap van vrede" van Simone Veil, een overlevende van Auschwitz en een iconisch figuur van de Frans-Duitse verzoening. De beslissing om de prijs in te trekken werd genomen in overleg met de familie van Simone Veil, daarbij benadrukkend dat er een significant verschil is tussen de waarden die door de voormalige minister werden uitgedragen en de standpunten van de journaliste.

Lees ook: Zineb El Rhazoui wint rechtszaak tegen rapper Booba

Als reactie hierop heeft Zineb El Rhazoui haar biografie op sociale media bijgewerkt, waarin ze aangeeft dat haar prijs in 2023 is ingetrokken. Ze verklaarde dat ze "nu meer dan ooit eer doet aan de nalatenschap van Simone Veil". Ze rechtvaardigt haar uitspraken als een veroordeling van de Israëlische acties in Gaza en beweert dat de Simone Veil-prijs strijdt tegen "de massamisdaden van elk fanatiek regime".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team