Zoeken

Wereld-Marokkaan vertelt over inferno van Marokkaanse consulaten

7 maart 2021 - 10:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Bureaucratie, ondeugdelijke wetten, het gebrek aan personeel, ... behoren tot de vele drempels die Marokkanen in het buitenland tegenkomen bij administratieve procedures. De getuigenis van een lid van de Marokkaanse gemeenschap in Azië spreekt boekdelen over een situatie die in de loop der jaren alleen maar erger is geworden.

Of ze nu in Europa, Amerika of Azië wonen, overal ter wereld worden Marokkanen geconfronteerd met hindernissen en complicaties bij het zetten van administratieve stappen. De kwaliteit van de dienstverlening in de verschillende Marokkaanse consulaire vertegenwoordigingen laat overal veel te wensen over.

Volgens de getuigenis van een wereld-Marokkaan, is er een tekort aan menselijke en logistieke middelen, vooral nu het aantal Marokkanen in het buitenland toeneemt. Dit tekort komt duidelijk tot uiting in de verschillende diensten, waaronder de burgerlijke stand, paspoorten, nationale identiteitskaarten en rijbewijzen.

De man roept op tot een vereenvoudiging van de administratieve procedures, door middel van een online beheer van de belangrijkste diensten voor Marokkanen overal ter wereld, het gebruik van nieuwe technologieën in de verschillende overheidsdiensten en de digitalisering van documenten.

Deze kwestie kwam op 2 februari aan bod tijdens een plenaire zitting in het Marokkaans parlement en werd door Koning Mohammed VI aan de orde gesteld in zijn toespraak van 30 juli 2015. "Tijdens mijn bezoeken in het buitenland en mijn ontmoetingen in het Koninkrijk met leden van onze gemeenschap in het buitenland [...] beklagen velen van hen zich over een reeks problemen in hun betrekkingen met de Marokkaanse consulaire missies in het buitenland", verklaarde de monarch toen.

Bladna.nl