Zoeken

Khalid Choukoud: "Pandemie en vaderschap waren mijn redding"

21 oktober 2022 - 18:00 - Sport

©

De Marokkaans-Nederlandse Khalid Choukoud is één de beste langeafstandslopers van van Nederland. Hij legde zondag in Amsterdam net als vorig jaar beslag op de Nederlandse titel door na 2:09.34 de finish te passeren. In een gesprek vertelt de 36-jarige atleet over de hoogtes en laagtes in zijn loopbaan.

De olympische marathon in 2016 was voor Khalid Choukoud een enorm laagtepunt. Hij moest in Sapporo de strijd voortijdig staken omwille van maagklachten. Daardoor verloor hij gedurende een hele tijd zijn plezier in de sport. "Ik stond huilend aan het bureau van Ad Roskam om hem op andere gedachten te brengen, maar hij zei: limiet is limiet. Dat deed zo veel pijn. Ik kon uiteindelijk ook niet naar die Spelen kijken", aldus Choukoud.

Lees ook: Schilderswijk zwaait Khalid Choukoud uit op weg naar Olympische Spelen

En dat was niet de enige teleurstelling op zijn traject. "Ik heb veel teleurstellingen gekend, maar uiteindelijk had ik die tegenslagen nodig om weer van de marathon te houden. Als het dan goed gaat, zoals nu, dan weet je hoe erg je dat moet koesteren", vertelt hij aan de makers van de AD-hardlooppodcast De Pacer.

Choukoud stelt dat hij aanvankelijk kickbokser wilde worden, hij had een zeer goede conditie maar worstelde met de techniek. Daarnaast wilde zijn vader niet dat hij zou deelnemen aan wedstrijden. Zijn hardlooptalent ontdekte hij toevallig bij de rondjes van de kickboksers om het Zuiderpark, waar hij tot op de dag van vandaag het liefst traint.

Lees ook: Khalid Choukoud voor Nederland naar Olympische Spelen

De pandemie en zijn vrouw bleken zijn "redding", vertelt Choukoud. Ze hebben rust gebracht in het leven van de voormalige vrijgezel die vaak naar Marokko trok. Ook zijn dochter Hiba is een zegen. Choukoud wil nog jaren blijven lopen en naar de Olympische Spelen gaan die in 2024 doorgaan in Parijs.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team