Zoeken

Schilderswijk zwaait Khalid Choukoud uit op weg naar Olympische Spelen

20 juni 2021 - 15:00 - Sport

©

In de Schilderswijk werd de Haagse marathonloper Khalid Choukoud woensdag uitgezwaaid door wethouders en andere bestuurders, maar vooral ook door wijkbewoners en heel wat jonge kinderen. Choukoud mag dan in Marokko zijn geboren en getogen, hij is sinds zijn veertiende een echte Schilderswijker die hen gaat vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van Tokio.

De meervoudig Nederlands kampioen op verschillende loopafstanden is duidelijk aangedaan. "Dit voelt geweldig. Hier doe je het voor. En eindelijk wordt er ook iets moois gezegd over de Schilderswijk, die al jaren slecht in de media komt. Dat ik me kwalificeerde voor de Olympische Spelen was mooi, maar dit is ook prachtig. Het doet me echt heel veel, eerlijk gezegd."

Verschillende sprekers bedolven Choukoud vanop een podium met succeswensen en heel wat kinderen schoven aan om met hem op de foto te staan, ook al wisten ze niet allemaal precies wie hij is. Zo was een meisje ’vergeten hoe die meneer heet’ en vertelde een jongen dat Choukoud een bokser is, schrijft Omroep West. Twee andere meisjes wisten niet meteen wat de lengte is van een marathon, ze reageerden verbluft wanneer ze hoorden dat dit 42,195 kilometer is. ’Wajo, dat is echt heel veel!’, riepen ze.

Lees ook: Khalid Choukoud voor Nederland naar Olympische Spelen

De meeste aanwezigen wisten wel heel goed hoe bijzonder de prestatie van Khalid is. "Ik vond het wel leuk en bijzonder dat je hem zo kon zien. Ik vind het gewoon een eer voor de Schilderswijk", merkte een 10-jarig meisje op. Najma, een moeder van vier jongens, werd zelf net zoals Choukoud in Marokko geboren. Ze vertelde dat ze zeer trots is op Choukoud. "De hele Schilderswijk, ik denk heel Nederland, de Marokkaanse gemeenschap én Marokko", voegde ze toe. "Onze jongens en meisjes kunnen een voorbeeld aan hem nemen. Niet van: nee, in de Schilderswijk kom je niet zo ver. Zo zie je maar: kijk, hij heeft dit kunnen bereiken. Dus onze kinderen kunnen dat ook."

Choukoud vertrok donderdag naar Marokko om er te trainen. De extreem warme weersomstandigheden zijn een ideale voorbereiding op de Spelen in het Japanse Sapporo op zondag 8 augustus. "Ik zal daar namens Nederland als een leeuw gaan presteren. Als echt alles meezit, hoop ik tussen de top-10 en top-20 te eindigen. Maar als ik alleen al gefinisht heb, is mijn droom eigenlijk uitgekomen. Dan ben ik voor altijd een olympisch atleet."

Bladna.nl