Zoeken

Wandelaar ontmoet ’uitgestorven’ Serval in de Marokkaanse Atlas

18 juli 2014 - 14:36 - Marokko

©

Een serval (Leptailurus serval), middelgrote katachtige, werd in april in de regio van Ifrane gefotografeerd. Het dier, ooit massaal aanwezig in Marokko, werd als uitgestorven in het wild beschouwd. Het is de eerste keer in jaren dat er melding wordt gedaan van de aanwezigheid van een Serval in het Atlasgebergte.

Het is een jonge interieurontwerper die de kans kreeg om deze prachtige en verrassende ontmoeting te maken met de serval, oorspronkelijk afkomstig uit de Midden-Atlas. Hij deelde zijn ontdekking met de Marokkaanse website Ecologia gewijd aan de ecologie en bescherming van de biodiversiteit.

Grote natuurliefhebber, besloot de jongeman eind april een nachtje alleen in het bos door te brengen. Hij pakte zijn wandelmateriaal en vertrok naar een afgelegen plek in het bos, waar toeristen en de lokale bevolking bijna nooit komen en waar hij de gewoonte had om te kamperen.

’S nachts besloot hij geen vuur te maken om van de sterren en de kalmte te genieten. Na een nachtje onder de blote hemel ruimde hij zijn spullen op. Op de terugweg besloot hij in een prachtig gebied te stoppen om er te mediteren en even uit te rusten.

Foto van de serval - Salim Meghni - ecologia.ma

Ontmoeting met de serval

"Terwijl ik rustig zat hoorde ik rechts van me een licht geluid van krakend hout. Misschien een vogel die op de grond landt...? Neen. Het geluid was regelmatiger en kwam eerder overeen met een niet vliegend schepsel. Toen besefte ik meteen dat het een aap was..."

Neen dus! "Tot mijn grote verbazing zie ik grote oren van een katachtige, zwart en wit gevlekt. Toen stopte mijn hart bijna met kloppen omdat ik onmiddellijk aan onze majestueuze luipaard dacht. Ik onderscheidde geleidelijk aan zijn silhouet tot hij volledig zichtbaar was. En daar zie ik een prachtige katachtige, een grote serval met een glanzende vacht. Dit was niet een kleine kat, het was een grote kat met zeer lange benen van zeker 80 cm lang!"

Gelukkig dacht de jonge wandelaar er meteen aan om naar zijn smartphone te grijpen en een foto te nemen van de Serval waarna het dier weer in het bos verdween.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team