Zoeken

Geldautomaten leeg door Eid ul-Adha in Marokko

20 juli 2021 - 17:20 - Marokko

©

In Marokko blijkt het voor veel burgers onmogelijk te zijn om geld op te nemen bij een geldautomaat. Sommige geldautomaten hebben een ernstig tekort aan contant geld. De consumentenverenigingen zijn gemobiliseerd om een oplossing te helpen vinden voor deze situatie, die burgers het recht ontneemt om over hun geld te beschikken, vooral aan de vooravond van zo’n belangrijk feest als Eid ul-Adha.

Het schouwspel voor geldautomaten is niet uitzonderlijk, maar het irriteert burgers omdat het gebeurt op een moment dat ze echt geld nodig hebben. Gezinshoofden gaan tevergeefs naar de pinautomaten. Bouazza Kherrati, de voorzitter van de Marokkaanse consumentenvereniging (AMPOC) is woedend. "Tijdens de periode van de Eid laten de loketten consumenten vaak in de steek. Dit is een schending van het contract tussen de consument en de bank, waarin de nadruk wordt gelegd op de beschikbaarheid van liquiditeit in de geldautomaten ten behoeve van de klant, telkens wanneer deze zijn geld wil opnemen," meldt Hespress. Volgens hem maakt een dit het bestaan van geldautomaten nutteloos, aangezien die vooral bedoeld zijn voor noodgevallen en tijdens de sluiting van banken.

De voorzitter van AMPOC is van mening dat "de banken zich niet houden aan de voorwaarden van het contract dat hen bindt aan de consument en handelen vanuit een machtspositie". Hij verzoekt Bank Al-Maghrib om de situatie te corrigeren en "de beschikbaarheid van geld in geldautomaten mogelijk te maken tijdens de Eid-periode".

A.M. is één van de vele mensen die is getroffen. Het is niet de eerste keer, maar hij heeft het er zeer moeilijk mee. "Het is weekend, ik ga naar de pinautomaat van mijn bank om geld op te nemen om de schapen te betalen en krijg te horen dat er onvoldoende fondsen beschikbaar zijn. Geen probleem, ik ga naar een andere pinautomaat van mijn bank, zelfde probleem. Ik ging langs verschillende geldautomaten van mijn bank, maar tevergeefs," zegt hij.

Een bankier die anoniem wil blijven vertelt aan Hespress dat "de banken elke vrijdag de geldautomaten van voldoende geld voorzien". Maar tijdens de periode van religieuze feestdagen, waaronder Eid ul-Adha, is de vraag groter dan de beschikbaarheid. Dit veroorzaakt een gebrek aan liquiditeit bij de geldautomaten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team