Zoeken

Kafala: wereld-Marokkanen beschouwd als buitenlanders

6 mei 2013 - 22:31 - Marokko

©

De PJD-fractie voorgezeten door Abdellah Bouanou, heeft een wetsvoorstel ingediend voor een wijzigingen van de Kafala. Als de tekst wordt aangenomen, zullen Marokkanen in het buitenland niet meer in Marokko kunnen adopteren.

Tientallen koppels -vooral Spanjaarden- en alleenstaande vrouwen, dienen jaarlijks een Kafala-verzoek in om een Marokkaanse weeskind te adopteren. Hun aanvragen verkeren sinds 19 september 2012 in een impasse, nadat minister van Justitie Mustapha Ramid, de voorwaarden van de Kafala besloot te wijzigen.

Volgens een circulaire van Ramid, mogen niet-ingezetenen geen Kafala meer aangaan in Marokko. Organisaties van Marokkanen in het buitenland stellen een misinterpretatie van de tekst aan de kaak. Rechters worden ervan beschuldigd Marokkanen in het buitenland te verwarren met buitenlanders.

Mohammed Ben Abdessadek, PJD Kamerlid en vice-voorzitter van de Commissie Justitie in het parlement, vertelt aan onze Franse versie Bladi.net dat het wetsvoorstel de lacunes in de actuele wetgeving wil verhelpen. Volgens Ben Abdessadek maken kwaadwillende personen gebruik van deze lacunes om aan kinderhandel te doen.

Kafala-voorwaarden:

  Echtparen van Marokkaanse nationaliteit
 Marokkanen in het buitenland, met de goedkeuring van een jeugdrechter
  Gemengde moslimkoppels
  Marokkaanse vrouwen, op voorwaarde dat de financiële middelen aanwezig zijn
 Buitenlanders met vijf jaar permanent verblijf in Marokko
  Vanaf 12 jaar moeten kinderen zelf instemmen met een adoptie

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team