Zoeken

Opnieuw kabinetswijziging in zicht in Marokko

14 juli 2014 - 23:13 - Marokko

©

Marokkaanse Premier Abdelilah Benkirane bereidt zich voor op een gedeeltelijke herschikking van zijn regering. Volgens Al Michaal is Marokko op weg naar een derde kabinetsherziening onder Benkirane.

Mustapha El Khalfi

Mustapha El Khalfi, minister van Communicatie en woordvoerder van de regering wordt mogelijk vervangen vanwege zijn uitlatingen in de media. Afgelopen juni maakte hij een grote blunder door verantwoordelijken van publieke televisiezenders ervan te beschuldigen van de Marokkaanse televisie een "Mexicaans bordeel" te willen maken.

De minister maakte deze verklaring voor het Parlement en zorgde voor veel verontwaardiging in Marokko, maar ook in Mexico, dat officieel tegen de uitspraken van El Khalfi had geprotesteerd. Om zich te verdedigen had de minister uitgelegd dat hij het enkel over obscene scènes in bepaalde populaire telenovelas had.

Mohamed El Ouafa

Mohamed El Ouafa, onderminister belast met Algemene Zaken en Bestuur zou ook vertrekken. Hij is vooral bekend om zijn lapsussen als ​​minister van Onderwijs in de eerste versie van regering Benkirane.

El Ouafa weigerde zijn functie als minister van Onderwijs te verlaten nadat de Istiqlal had besloten om zich uit de coalitieregering terug te trekken. Hij wordt weinig gewaardeerd door zijn harde uitspraken.

Maar ook al beschouwen sommigen zijn uitlatingen als blunders, toch worden El Ouafa’s uitspraken geprezen door veel Marokkanen die willen breken met de saaie en onbegrijpelijke politieke speeches in Marokko

Abdeladim El Guerrouj

Abdeladim El Guerrouj, onderminister van Professionele opleiding, wordt naar alle waarschijnlijkheid ook bedankt. Hij is aan de oorsprong van het chocoladeschandaal in Marokko. Als minister van de Openbare Functie zou hij voor 33.000 dirham aan lekkernijen voor de geboorte van zijn zoon hebben gekocht op kosten van zijn ministerie. Hoewel de minister deze blunder op de rug van zijn chauffeur heeft geschoven, is zijn geloofwaardigheid een harde klap toegebracht.

Mohamed Moubdii

Mohamed Moubdii, minister van de Openbare functie, dankt zijn mogelijke vertrek aan zijn uitspraken over de Rubygate zaak. Hij verklaarde enkele maanden terug dat hij de geboorteakte van Karima El Mahroug alias Ruby bij haar geboorte had ondertekend.

Later had Mohamed Moubdii in een gesprek met Bladna de hele zaak ontkend. Hij zou nooit dergelijke verklaringen hebben gedaan. Maar de journaliste van Al Akhbar die hem had geïnterviewd had een deel van hun gesprek op YouTube geplaatst. Het filmpje werd later verwijderd.

Lahcen Haddad

Lahcen Haddad , minister van Toerisme, mag ook vertrekken volgens Al Michaal. Mohand Laenser, baas van de MP-partij waartoe Haddad behoort, wil andere namen in de regering. Hij wil zijn partij via een kabinetsherschikking nieuw leven inblazen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team