Zoeken

Vragen over kabinetsherschikking in Marokko

5 september 2022 - 17:00 - Marokko

©

De mogelijke herschikking van het kabinet heeft de Marokkaanse publieke opinie in beroering gebracht. Zal Premier Aziz Akhannouch zijn team herschikken?

"De regering is harmonieus en werkt collectief terwijl zij haar koers aanhoudt," vertelde regeringswoordvoerder Mustapha Baitas op een persconferentie na de vergadering van de regeringsraad van afgelopen donderdag. Hij sloot een herschikking van de regeringsploeg uit en verzekerde dat de meerderheid bijeen was gekomen en alle kwesties had besproken en dat er een goede sfeer in de regering heerste. Voor een herschikking moeten "twee factoren samenkomen, een politieke en een constitutionele. Het eerste is het debat binnen de meerderheid en het tweede zijn de grondwettelijke bepalingen inzake benoemingsprocedures," legde hij uit.

Lees ook: Kabinetshervorming verwacht in Marokko

Volgens Mustapha Baitas is het daarom "niet de tijd om de kaarten te herschikken, maar om de uitdagingen aan te gaan". "Gezien de wereldwijde gevolgen van de economische en sociale crisis, blijft de enige zorg van de regering de uitvoering van het regeringsprogramma. De regering wil op passende wijze aan de verwachtingen van de burgers voldoen", aldus Mustapha Baitas.

Lees ook: Reactie Abdellatif Ouahbi op verwachte kabinetswijziging

Baitas wees erop dat de regering de eerste stap heeft gezet om haar verbintenissen op sociaal gebied na te komen, onder meer door de instelling van de sociale dialoog. De volgende stap zal een bijeenkomst zijn waarop de regering de balans van de gedane toezeggingen aan de vakbonden zal voorleggen en hen zal overtuigen van het goede verloop van het proces.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team