Zoeken

Spanje weigert asiel aan Riffijnse jongens en stuurt ze terug naar Marokko

28 februari 2021 - 16:40 - Wereld

©

Twee jonge Marokkanen uit de Rif-regio zijn door de Spaanse autoriteiten het land uitgezet nadat hun asielaanvraag werd geweigerd. Ze werden samen met 18 andere migranten op een vlucht naar Laayoune gezet.

De twee jongemannen zijn 21 en 24 jaar oud. Beiden waren op 18 januari, samen met meerdere andere leden van de Hirak beweging, aan boord van een vluchtelingenbootje in Spanje aangekomen. Ze waren voor de kust van Granada door de Spaanse kustwacht opgepikt.

"Ze kwamen dinsdag rond middernacht naar het asielzoekerscentrum. Ze lieten ons een coronatest doen en overhandigden ons de volgende dag een bevel om het Spaans grondgebied te verlaten. We kregen handboeien om en werden onmiddellijk naar de luchthaven van Barajas in Madrid gebracht.", vertelt één van de twee jongeren aan persagentschap EFE.

De twee migranten werden eerst naar Las Palmas de Grand Canaria gevlogen om vervolgens met 18 andere Marokkaanse migranten op een vlucht naar Laayoune te worden gezet. Bij hun aankomst in Marokko werden alle migranten urenlang door de politie verhoord en vervolgens naar hun families in Al Hoceima teruggestuurd.

Volgens een onafhankelijk onderzoek kwamen in het tweede kwartaal van vorig jaar, 1766 mensen uit de Rif illegaal in Spanje aan. In totaal maakten 3566 Marokkanen de oversteek naar Spanje in 2020. Dat blijkt uit een ander rapport van Frontex.

Bladna.nl