Zoeken

Waarom jonge Marokkanen hun land verlaten voor een hopeloos leven in Nederland

2 december 2022 - 19:00 - Wereld

©

In Ter Apel in Groningen bevinden zich heel wat asielzoekers, met name uit Marokko en Algerije, die nauwelijks kans maken op een verblijfsvergunning. Een deel van hen zorgt voor overlast. Wie zijn ze en waarom verlaten ze hun land? Het Dagblad van het Noorden sprak met Econoom Rachid Touhtouh uit Rabat over deze jongeren.

Econoom Rachid Touhtouh uit Rabat legt uit dat de Marokkaanse migranten in Ter Apel vaak vluchten voor extreme armoede en kansenongelijkheid. "In Marokko is nauwelijks werk. Zes miljoen jongeren, tussen de 15 en 24 jaar, hebben geen baan en zitten niet op school. Zij hangen wat rond op straat en wonen bij hun ouders of bij familie. Ze wachten op een kans om naar Europa te gaan", aldus Touhtouh.

Lees ook: Marokkaanse boksers verdwijnen tijdens toernooi in Finland

"Toen ik jong was ging het beter in Marokko. Ik kreeg een goede opleiding en er was werk. Sindsdien is de bevolking gegroeid. Marokko trekt weinig internationale investeerders die voor banen kunnen zorgen. De overheid is nu de grootste werkgever en dat is problematisch. In Marokko is veel corruptie. Wie connecties heeft, ’wasta’, zoals wij dat zeggen, kan een goede baan krijgen bij de overheid. Als je dat niet hebt word je straatverkoper. Dan verkoop je tweedehands kleding op de vlooienmarkt of fruit en groente uit een bakfiets. Deze mensen verdienen ongeveer vijf euro per dag. Een kamer in Rabat kost meer dan driehonderd euro per maand", vertelt de Marokkaanse econoom.

Het dagdagelijkse leven van zo’n jongen ziet er slecht uit, vertelt Touhtouh verder. "Ze wonen in sloppenwijken of in wijken met goedkope sociale huurwoningen. Gebruiken drugs. Omdat ze geen ’wasta’ hebben, hebben ze ook geen toegang tot goede banen of goed onderwijs. Er gaan dagen voorbij dat ze niets eten." Deze kinderen en jongeren dromen volgens hem van een beter leven in een ander land, maar eigenlijk zijn ze nergens welkom.

Dat ze voor veel overlast zorgen in Nederland vindt hij niet verbazend. "Wat verwacht je van een jongen uit een sloppenwijk?", vraagt hij. "Er is daar soms geen toilet, geen stromend water, geen eten. Die jongens hebben vanaf hun kindertijd te maken gehad met agressie. Dat zijn geen engelen. Het zijn mensen die altijd hebben moeten vechten om te overleven. Zij maken een bootreis waar ze drie of vier dagen nauwelijks eten. Soms hebben ze kleine porties kikkererwten of noten mee. Vergis je niet, dat is een traumatische ervaring."

Lees ook: 27.000 Marokkanen naar buitenland vertrokken dit jaar

Touhtouh vertelt dat er ieder jaar ook een hoop dokters, ingenieurs en studenten naar Europa vertrekken. Dat zorgt voor een enorme braindrain in Marokko, maar daar gaat het nooit over. "Dit zijn de kinderen van rijke ouders. Zij kunnen betalen voor goede scholen in Marokko en toch sturen ze hun kinderen naar universiteiten in Europa."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team