Zoeken

Italiaanse recordhouder Iliass Aouani reageert in stijl op racisme

23 maart 2023 - 23:00 - Wereld

©

Iliass Aouani verbrak een paar dagen geleden het Italiaanse marathonrecord met 2u07:16. Meteen daarna werd hij geconfronteerd met racistische beledigingen, maar in plaats van dezelfde toon aan te slaan als zijn tegenstanders, reageerde de atleet liever op een elegante manier.

De Italiaanse midden- en langeafstandsloper Iliass Aouani werd na zijn laatste overwinning het doelwit van racistische beledigingen. Iliass is geboren in Fkih Ben Salah in Marokko en met name daarover werd hij op het internet aangevallen. Als reactie op zijn criticasters plaatste hij een boodschap van tolerantie op zijn sociale media.

Lees ook: Belgisch amateurvoetbal geplaagd door racisme en geweld

"Italië is een prachtig land van mensen met een groot hart. Zesentwintig jaar geleden verwelkomde dit land mij en voedde het mij op als zijn eigen zoon en gaf mij en mijn familie kansen, waarvoor we altijd dankbaar zullen zijn. Ik hou niet van degenen die als een vallende boom meer lawaai maken dan het bos dat groeit. Ze schilderen Italië daarmee af als een racistisch land. Dit is oneerlijk tegenover de echte Italianen, die 99% van de bevolking vertegenwoordigen," aldus Iliass Aouani.

Lees ook: Doelman Mohamed Boukili slachtoffer racisme tijdens wedstrijd in Spanje

Volgens de atleet zijn de opmerkingen "een teken van een beperkte kennis en een middelmatig leven, van mensen die in hun leven waarschijnlijk nooit offers hebben gebracht en daarom niet in staat zijn de offers van anderen te erkennen en te respecteren." Iliass voelt dat hij een missie heeft en zegt dat hij klaar is om "een impact te maken via de sport, om te leren dat diversiteit een troef is en dat we zonder die diversiteit de laatste Olympische gouden medailles niet zouden hebben gevierd, om te leren dat een persoon moet worden beoordeeld op de diepte van zijn denken en zijn gedrag en niet op de oorsprong van zijn naam of de hoeveelheid melanine in zijn huid". Hij concludeerde: "Wees als een boom. Wanneer hij door stenen wordt geraakt, reageert hij door zijn beste vruchten te geven," besluit Aouani.

Bladna.nl