Zoeken

Israëlische start-ups massaal naar Marokko?

30 juli 2023 - 12:00 - Economie

©

Israëlische start-ups zullen zich naar verwachting in toenemende mate op Marokko richten vanwege de economische crisis in Israël. Dat meldt Moody’s Investors Service.

De "verslechtering van het Israëlisch bestuur" kan "negatieve gevolgen" hebben voor de stabiliteit van de economie en de veiligheid van het land, waarschuwt het Amerikaanse ratingbureau. Het bureau herinnert aan de mislukte "compromispogingen met de oppositie" en de "algemene protesten vanuit de burgermaatschappij die sinds januari aanhouden".

Lees ook: Israël-Marokko: minder douanerechten, meer elektrische auto’s

Het kredietperspectief van Israël, dat in april nog "positief" was, wordt nu als "stabiel" beschouwd door Moody’s. Het bureau merkt op dat "de risicokapitaalinvesteringen in Israëlische hightechbedrijven aanzienlijk zijn afgenomen" en dat de sector "in de eerste zes maanden van het jaar 3,7 miljard dollar heeft opgehaald", het laagste cijfer sinds 2019. Volgens de innovatieautoriteit heeft "meer dan 80% van de start-ups besloten zich niet in Israël te vestigen, vergeleken met 20% in 2022".

Ondertussen hebben de Amerikaanse banken Morgan Stanley en City Bank besloten hun beleggingsaanbeveling voor Israël in te trekken. Tegelijkertijd hebben 200 Israëlische bedrijven hun werknemers toestemming gegeven om maandag te staken om druk uit te oefenen op de regering en te protesteren tegen haar zeer omstreden wetgevingshervorming.

Lees ook: Israël gaat Marokkanen aanwerven

Sinds de normalisering van de betrekkingen tussen Rabat en Tel Aviv in december 2020, hebben Israëlische start-ups hun oog laten vallen op Marokko. Sindsdien is de samenwerking tussen de twee landen op alle gebieden (tech, voedsel en landbouw, luchtvaart, militair, enz.) geïntensiveerd. Tel Aviv heeft onlangs ook de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara erkend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team