Zoeken

Marokko-Israël: handel in stijgende lijn

5 juni 2023 - 22:00 - Economie

©

De handel tussen Marokko en Israël bereikte eind april 28,8 miljoen dollar, een stijging van 150% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit het laatste rapport van The Abraham Accords Peace Institute (AAPI).

Sinds de normalisering van de betrekkingen tussen Marokko en Israël gaat de handel tussen beide landen maand na maand in stijgende lijn. In april 2023 bedroeg deze 3,8 miljoen dollar, een lichte daling ten opzichte van de voorgaande maanden. Vorig jaar bedroeg het handelsvolume tussen Marokko en Israël ongeveer 180 miljoen dollar, een stijging van 160% ten opzichte van 2020.

Lees ook: Israël en Marokko openen onderzoekscentrum kunstmatige intelligentie

In 2022 voerde Israël voor ongeveer 40 miljoen dollar uit aan chemicaliën (43%), machines (19%) en transport producten (15%) naar Marokko. Marokko exporteerde op zijn beurt voor in totaal 140 miljoen dollar aan textiel (59%), verse producten en voedingsmiddelen (36%) naar Israël.

Lees ook: Marokko-Israël: handel explodeert in 2022 (180 miljoen dollar)

De twee landen hebben hun commerciële samenwerking versterkt met de ondertekening van verschillende overeenkomsten. De Israëlische minister van Economie en Industrie, Nir Barkat was onlangs in Rabat om de 15e editie van landbouwbeurs SIAM bij te wonen. Daar kondigde hij aan dat zijn land van plan is om in de nabije toekomst een economische missie in Marokko te openen, om de banden tussen Israëlische en Marokkaanse bedrijven verder aan te halen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team