Zoeken

Marokkaanse vertegenwoordigers verbannen uit Europees Parlement

18 februari 2023 - 14:00 - Wereld

©

Het Europees Parlement roept op tot meer maatregelen tegen de vertegenwoordigers van Marokko, vergelijkbaar met de maatregelen tegen die van Qatar, waaronder het verbod om het Europees Parlement binnen te komen.

Met 401 stemmen voor, 3 tegen en 133 onthoudingen heeft het Europees Parlement donderdag een nieuwe resolutie aangenomen tegen Marokko. Deze goedkeuring is een direct gevolg van het corruptieschandaal dat de Europese instelling doet daveren en waarbij het koninkrijk genoemd wordt. De Europarlementariërs hadden gevraagd om maatregelen te nemen om de integriteit van de Europese instellingen te versterken. Na deze resolutie hebben de Europese afgevaardigden ook gevraagd dat de genomen maatregelen tegen de vertegenwoordigers van Qatar worden uitgebreid naar die van Marokko.

Lees ook: EP-corruptieschandaal: arrestatiebevelen tegen Marokkaanse ambtenaren

Deze maatregelen omvatten: de opschorting van de toegangstitels van Qatarese belanghebbenden; de opschorting van alle werkzaamheden in verband met wetgevingsdossiers met betrekking tot Qatar, met name de liberalisering van het visumregime en de EU-Qatar luchtvaartovereenkomst, evenals geplande bezoeken; en het verbod op toegang tot het Europees Parlement "totdat gerechtelijke onderzoeken relevante informatie en verduidelijkingen bieden".

Lees ook: Wie is de Marokkaanse spion achter de val van Antonio Panzeri?

In reactie op deze nieuwe resolutie veroordeelt Lahcen Haddad, medevoorzitter van de gezamenlijke EU-Marokko-commissie, een onnodige vijandige daad tegen Marokko, gemotiveerd door de afwijzing van een amendement ingediend door de groep van Europese conservatieven en hervormers (ECR), die de bevestiging van de beschuldigingen van inmenging vereist alvorens maatregelen tegen het koninkrijk te nemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team