Zoeken

Israël arresteert Marokkaanse fotografe om ’bommenlegger-profiel’

4 mei 2014 - 22:28 - Wereld

©

Een 26-jarige Frans-Marokkaanse vrouw werd begin deze week op de Ben Gurion luchthaven in Israël gearresteerd omdat ze het profiel heeft van een bommenlegger.

Mouna Saboni is fotografe en werkte aan een fotografisch project over Palestijnse vluchtelingen. Het was de vierde keer dat ze zich naar Israël begaf. Ze werd elke keer bij haar aankomst verhoord, maar nooit gearresteerd.

Een Franse consulaire bron vertelde aan AFP dat ze een consulaire bijstand had geweigerd. Na drie dagen in hechtenis te hebben doorgebracht verscheen ze voor de rechter in Tel-Aviv.

Mouna Saboni werd "om veiligheidsredenen" uit het land gezet en mag er gedurende 10 jaar niet naar Israël terugkeren.

Zelf verklaarde ze aan France Info: "Eerst bekeken ze mijn naam en beseften dat ik Maghrebijnse ben. Toen vonden ze mijn werk op het internet. Ze lieten me mijn foto’s zien en vertelden me dat ik niet voor toerisme of fotografie was gekomen. Ze wilden al mijn contacten in Gaza kennen en vertelden me dat ze me het land niet konden binnenlaten omdat ik het profiel had van een bommenlegger. Het ergste is dat ik 10 jaar verblijfsverbod heb gekregen. Ik kan mijn werk niet voort zetten, voor mij is dat het ​​ergste".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team