Zoeken

Israël wil miljarden compensatie van Marokko

3 januari 2021 - 10:40 - Marokko

©

Marokko is één van de Arabische landen die Israël verantwoordelijk gaat houden voor het vertrek van duizenden joden nadat de staat Israël werd gesticht. Talloze joden hebben toen hun spullen moeten achterlaten. Nu wil Israël een compensatie hiervoor en eist een bedrag van 250 miljard dollar.

Het bedrag voor Marokko staat nog niet vast, maar andere Arabische landen hebben de claim al binnengekregen. Zo moet Tunesië een bedrag van 35 miljard dollar betalen en Libië maar liefst 15 miljard dollar. Andere landen die ook moeten betalen zijn Syrië, Egypte, Jemen en Iran, meldt de Israëlische weekkrant Al Ayyam. Israël heeft een internationaal bedrijf in de arm genomen om de waarde van het verlies te bepalen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Duizenden joden zijn door de migratie naar Israël veel van hun eigendommen kwijtgeraakt.

De Israëlische president Reuven Rivlin had in 2014 al aan Arabische landen gevraagd om dit verlies te compenseren. Veel joden werden gedwongen om deze landen te verlaten. De president zei toen: "Geef het joods geld terug". Hij verklaarde toen dat de zeven Arabische landen en Iran de onrechtvaardigheden uit het verleden moesten rechttrekken door met een compensatie te komen.

Ongeveer 856.000 joden moesten uit deze landen vertrekken. Uit Marokko vertrokken er 200.000 mensen van joodse afkomst. Wel zegt de weekkrant dat de joden in Marokko niet gedwongen werden om te vertrekken en dat zij zelf de keuze maakten om naar Israël te migreren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team