Zoeken

Normalisatie Marokko-Israël vormt een gevaar voor Maghreb-regio

9 januari 2021 - 12:40 - Marokko

©

De voorzitter van het Marokkaanse Observatorium tegen Normalisatie, Ahmed Wihmane, waarschuwt dat de normalisatie van de banden met Israël een "ernstige en existentiële bedreiging voor zowel Marokko als Algerije" vormt.

"We worden geconfronteerd met een ernstige en existentiële bedreiging voor zowel Marokko als Algerije, en zelfs de hele Maghreb-regio", zegt Wihmane in een interview met persbureau APS. Om zijn claim te onderbouwen haalde hij een uitspraak aan die tijdens een conferentie in Marseille is gedaan door Bernard-Henri Lévy. De Franse filosoof heeft toen gezegd, "Algerije is Joods en Frans". Wihmane is van mening dat "we getuige zijn van de voorbereiding van een overdracht van de staat Israël naar Marokko, vandaar de ongekende zionistische doorbraak in de Maghreb en vooral in het koninkrijk".

Om zijn vermoedens te onderbouwen haalt de Marokkaanse activist meerdere Israëlische media aan en in het bijzonder een artikel dat is verschenen in de Israëlische krant Yediot Aharonot. In deze publicatie wordt er gesproken over een oud zionistisch plan dat dateert uit 1903 waarmee de staat Israël in Marokko had moeten worden gesticht. De dood van de oprichter van de zionistische beweging Theodor Herzl betekende volgens Wihmane niet dat dit plan automatisch van tafel werd geveegd. Volgens de activist is het plan nog steeds relevant omdat Israël maar weinig perspectief zou hebben in Palestina nu er na zeventig jaar nog altijd verzet is tegen de aanwezigheid van de Hebreeuwse staat.

Ook de eis van Marokkaanse Joden om restitutie te ontvangen voor de bezittingen die zij in Marokko achter hebben gelaten, is volgens Wihmane een duidelijk signaal dat Israël het koninkrijk in een wurggreep heeft genomen. Ter illustratie wijst de activist op de cover van een Franstalig Marokkaans tijdschrift met daarop de titel: "Marokko, Joods land".

Ook gaat Wihmane in op de juridische procedure die door Marokkaanse advocaten is aangespannen om het normalisatiebesluit aan te vechten. "We hebben onze wettelijke plicht gedaan. We baseren onze hoop op God en het grote Marokkaanse volk", zegt hij.

"De confrontatie tussen het volk en de staat is een van de belangrijkste strategische doelstellingen van de bom die door de zionistische entiteit en de Amerikaanse regering in Marokko is gegooid om de hele regio op te blazen", meent Wihmane. Volgens de voorzitter van het Observatorium is de normalisatie van de banden tussen Marokko en Israël een eerste stap in het plan om een "nieuw Israël" te stichten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team